Objavljeno u Nacionalu br. 791, 2011-01-11

Autor: Dean Sinovčić

Pretplatnici neće financirati sapunice HRT-a

Sapunice treba snimati, smatraju hrvatski redatelji, ali marketinškim novcem HRT-a, a ne novcem pretplatnika

VINKO BREŠAN smatra da su hrvatske sapunice
kvalitetne, što dokazuje
gledanost u regijiVINKO BREŠAN smatra da su hrvatske sapunice kvalitetne, što dokazuje gledanost u regijiRasprava o tome trebaju li Hrvatskoj televiziji hrvatske sapunice i treba li netko određivati koja bi kvaliteta sapunica zadovoljavala potrebe HRT-a uopće ne postoji, rekao nam je redatelj Vinko Brešan, potpredsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja.

On je reagirao na tvrdnje nekih producenata u prošlom broju Nacionala da ne može Hrvoje Hribar i Hrvatski audiovizualni centar, čiji je Hribar predsjednik, određivati kvalitetu sapunica koje će se prikazivati na HRT-u. Brešan objašnjava da HRT i Ministarstvo kulture uskoro moraju potpisati ugovor kojem će biti definiran program HRT-a koji treba zadovoljavati javne potrebe.

Međutim, nitko nije naveo što su to javne potrebe glede kvalitete i vrste audiovizualnog dijela pa i DFHR i Hrvatsko društvo nezavisnih televizijskih producenata smatraju da oni trebaju sudjelovati u definiranju javnih potreba na području dramskog programa, dokumentarnog programa, filmskog programa i igranog programa za djecu i mladež. Nitko među njima, tvrdi Brešan, ne smatra da treba izbaciti sapunice s HRT-a, ali smatraju da su sapunice komercijalni program i kao takav ne trebaju biti financirane iz pretplate, nego iz marketinga. Kako on kaže, prema novom Zakonu o HRT-u, HRT će imati dva odvojena računa, jedan s novcem prikupljenim od marketinga, a drugi s novcem prikupljenim od pretplate. Prema njegovim saznanjima, HRT je prošle godine od marketinga zaradio 150 milijuna kuna i tim novcem može financirati sapunice. Kad bi se sapunice financirale od pretplate, a Brešan sumnja da to neki producenti žele, HRT bio bio nelojalna konkurencija, primjerice, Novoj TV. "Mi smo za telenovele jer ih rade naši članovi.

Osim toga, one su dobre, a dokaz je to što su popularne u cijeloj regiji. Međutim, one se moraju proizvoditi od sredstava marketinga“, tvrdi Brešan, koji smatra da bi se neke druge serije mogle financirati iz pretplate. "Serije vrhunske kvalitete, koje se sastoje od četiri do 12 epizoda, to se može financirati iz pretplate, jer nam takve serije nedostaju. Nama trebaju serije kao što su nekoć bili ‘Gruntovčani’ ili ‘Naše malo misto’, serije koje će se godinama pamtiti“, zaključio je Brešan.

Vezane vijesti

Moje komedije ne ismijavaju institucije već ljudske mane

Moje komedije ne ismijavaju institucije već ljudske mane

Vinko Brešan, autor najgledanijih hrvatskih filmova "Kako je počeo rat na mojem otoku" i "Maršal" te autor koji se na suptilan način bavio nekim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika