17.01.2011. / 18:26

Autor: Hina

Genocid/Ruanda: počelo suđenje "krvniku iz Butarea"

Optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, satnik Nizeyimana (48) bio je u doba međuetničkoga rata u Ruandi zapovjednik Visoke škole za časnike u Butareu te blizak bivšemu predsjedniku Juvenalu Habyarimani

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaNa Međunarodnome kaznenom sudu za Ruandu (ICTR) u Arushi, u Tanzaniji, počelo je u ponedjeljak suđenje satniku Ildephonseu Nizeyimamiju, zvanom "Krvnik iz Butarea", optuženom za genocid 1994. godine, kada je ubijeno između pola milijuna i milijun pripadnika manjinskog naroda Tutsija.

Optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, satnik Nizeyimana (48) bio je u doba međuetničkoga rata u Ruandi zapovjednik Visoke škole za časnike u Butareu te blizak bivšemu predsjedniku Juvenalu Habyarimani.

Kanadski sudac objasnio je da su zločini za koje mu se sudi počinjeni u okrugu Butarei u travnju i svibnju 1994.

Nizeyimana je posebice optužen da je naredio pogubljenje bivše ruandske kraljice Rosalie Gicande, udovice kralja Mutare III.

ICTR ima još samo jednog pritvorenika koji čeka suđenje, a to je pastor pentekostne crkve Jean Uwinkindi. Desetorica optuženika su u bijegu, a među njima je i čovjek koji je navodno financirao genocid, bogat poslovni čovjek Felicine Kabuga.

Međunarodni sud za zločine počinjene u Ruandi treba završiti do 2014. godine.

Vezane vijesti

Mala zemlja na Balkanu radi velike probleme

Mala zemlja na Balkanu radi velike probleme

"Nedugo nakon stupanja na dužnost novi srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić našao se na meti kritika zbog spornih izjava o ratu u BiH. U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika