Objavljeno u Nacionalu br. 792, 2011-01-18

Autor: Dean Sinovčić

Britanski koreograf Derek Deane optužen za zlostavljanje

Poznatog britanskog koreografa i čestog gosta zagrebačkog HNK optužio je u Londonu mladi baletan Daniel Jones

DEREK DEANE četiri je puta
režirao predstave u zagrebačkom HNK, za što je bio odlično plaćenDEREK DEANE četiri je puta režirao predstave u zagrebačkom HNK, za što je bio odlično plaćenDerek Deane, 47-godišnji umjetnički ravnatelj English National Balleta i jedan od najpoznatijih europskih baletnih redatelja i koreografa, optužen je za zlostavljanje jednoga od svojih plesača. Riječ je o 27-godišnjem Danielu Jonesu, koji je sebe opisivao kao Billyja Elliota, glavni lik istoimenoga filma, jer je odrastao na sjeveru Engleske, gdje su ga kao dječaka maltretirali zbog ljubavi prema plesu.

Kako je izvijestio Daily Mail, Daniel Jones nastupao je u Deaneovoj produkciji baleta "Giselle" kad se požalio roditeljima na Deaneovo ponašanje. Njegovi roditelji nisu htjeli mnogo reći medijima, tek da im je sin pod velikim stresom i da prije službenog saslušanja ne žele reći ništa što bi ugrozilo njihova sina, ali i položaj Dereka Deanea kao umjetničkog ravnatelja. Daily Mail naveo je kako je Deane neprestano slao SMSove Danielu Jonesu, ali ne navode što je u njima pisalo. Derek Deane nije se oglasio u povodu toga slučaja, nego je glasnogovornik English National Balleta izjavio da je Deane od prošle godine na bolovanju, ne zna se kad će se vratiti na posao, ali nije dao ostavku na svoj položaj u baletnoj kući niti je dobio otkaz.

Ono što je zanimljivo jest da je Deane ljubimac Ane Lederer, intendantice HNK, koja ga je posljednjih godina, otkako je intendatica, nekoliko puta angažirala kao redatelja i koreografa predstava u HNK. Bile su to "Trnoružica", "Labuđe jezero", "Pepeljuga" i "Dama s kamelijama", pa su ga neki hrvatski mediji nazvali "takoreći kućnim koreografom" zagrebačkog HNK. Na njegove predstave HNK je trošio golem novac pa je, navodno, njegova "Trnoružica" stajala skupih 2,5 milijuna kuna, a on sam dobio je honorar od 40.000 eura. Deanea jako voli Ana Lederer, koja je, čim je 2005. došla na položaj intendantice HNK 2005., smijenila Dinka Bogdanića, ravnatelja baleta, i to zbog njegova navodnog vrijeđanja balerina. Bogdanić je 2007. izgubio sudski spor kada ga je tužila balerina Nikolina Bosnar, ali je godinu dana kasnije, nakon žalbe, ta presuda srušena na Općinskom sudu. Uglavnom, i Bogdanić i Deane imaju reputaciju koreografa koji su vrlo zahtjevni i koji traže naporan rad od svojih baletana, ali su ujedno i cijenjeni zbog predanosti poslu. Teško je reći jesu li ikad prekoračili granice dopuštenoga, ali Bogdanić je zbog toga stradao u HNK, a tek treba vidjeti kako će proći Derek Deane u londonskom English National Balletu.

Vezane vijesti

'CIA-ini snagatori zlostavljali su mog klijenta'

'CIA-ini snagatori zlostavljali su mog klijenta'

Pentagon je objavio izjave sa saslušanja o 11. rujnu koje su u subotu u Guantanamu bile cenzurirane za vrijeme govora jer su se ticale mučenja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika