20.01.2011. / 12:24

Autor: Nacional.hr

Kineski i američki predsjednici na zajedničkoj novinskoj konferenciji

Na večeri u Bijeloj kući Jintao je nazdravio vezi dvije supersile pred kojima su daljnji izazovi i odgovornosti kao nikad u povijesti

Michelle Obama, Hu Jintao i Barack Obama u Bijeloj kući (Reuters)Michelle Obama, Hu Jintao i Barack Obama u Bijeloj kući (Reuters)Kineski predsjednik Hu Jintao je na zajedničkoj novinskoj konferenciji s Barackom Obamom izjavio kako se još mnogo toga mora napraviti u Kini po pitanju ljudskih prava, prenosi BBC. Nastavlja kako je već napravljen ogroman napredak prepoznat u cijelom svijetu. Predsjednik SAD-a je rekao kako je uočio kineske mirovne napore, kako je povremeno bilo tenzija između SAD-a i Kine po pitanju ljudskih prava, dok SAD ima interese vidjeti stotine milijuna ljudi kako se izdižu iz siromaštva.

Na večeri u Bijeloj kući Jintao je nazdravio vezi dvije supersile pred kojima su daljnji izazovi i odgovornosti kao nikad u povijesti. Naglašava se uzajamna pomoć u uspjehu te kako će biti još utjecajnije i sigurnije kada bi radile zajedno. Kineski predsjednik je kazao kako bi se suradnja trebala temeljiti na uzajamnom poštovanju i poštovanju puta razvoja svake od njih. U razgovorima su se dotakli tema kao što su tečajevi, trgovina, obrana i sigurnost.

Dužnosnici SAD-a su otkrili kako je potpisan izvozni trgovinski ugovor vrijedan 45 bilijuna dolara, uključujući 19 bilijuna tešku narudžbu 200 zrakoplova tipa Boeing. Obama je rekao kako će ugovori otvoriti 200 000 radnih mjesta u SAD-u. Danas poslijepodne kineski predsjednik putuje u Chicago gdje bi trebala biti potpisana serija trgovinskih i investicijskih ugovora.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika