21.01.2011. / 14:47

Autor: Nacional.hr

Tony Blair opet na saslušanju: 'Prije napada na Irak rekao je Bushu - možete računati na nas'

Premijer je izjavio kako je tadašnjem predsjedniku SAD-a Georgeu Bushu rekao kako 'možete računati na nas' u vremenu prije rata s Irakom

Bivši premijer Velike Britanije Tony Blair prije izlaska pred odbor Bivši premijer Velike Britanije Tony Blair prije izlaska pred odbor Bivšeg premijera Velike Britanije Tonya Blaira upravo ispituju, po drugi put, u Westminsteru o napadu na Irak, izvještava BBC. U pisanoj izjavi za Irački ispitivački tim napisao je kako je uzeo u obzir upozorenje državnog tužioca Lorda Goldsmitha kako će napad na Irak biti nelegalan ako ne postoji daljnja potpora UN-a, ali je to bilo privremeno riješenje. Nastavlja kako je vjerovao kako će Goldsmith promijeniti mišljenje o tome je li druga rezolucija UN bila potrebna kada je znao sve pojedinosti.

Ispitivan je o svojoj ulozi u ratu protiv Iraka 2003. godine, a odbor je primjetio odstupanja od onog što je izjavio prošle godine i sadašnje izjave. Bivši državni tužioc Goldsmith izjavio je kako se osjećao 'neugodno' što se tiče Blairovih izjava prije sukoba. Na dan 14. siječnja 2003. godine Lord Goldsmith je u pisanom izvješću tadašnjem premijeru objasnio kako rezolucija 1441 Vijeća sigurnosti UN-a, koja je Irak optužila za 'materijalno kršenje' njegovih obaveza za razoružanjem, nije bilo dostatna za Blairovu samostalnu odluku da upotrijebi silu protiv Iraka.

Premijer je izjavio kako je tadašnjem predsjedniku SAD-a Georgeu Bushu rekao kako 'možete računati na nas' u vremenu prije rata s Irakom. Poruka će ostati tajna unatoč zahtjevima za njenim objavljivanjem predsjedavajućeg istraživačkim odborom, Sir Johna Chilcota. Saslušanje još traje. Kada se je prvi put pojavio ispred istražitelja organizirani su prosvjedi u Westminsteru, ovaj put pojavio se nekoliko sati ranije kako bi izbjegao neugodnosti. Na kraju ispitivanja rekao je kako mu je žao svih koji su izgubili živote u Iraku.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika