24.01.2011. / 08:44

Autor: Hina

Cavaco Silva ponovno izabran za predsjednika Portugala

Predsjednički položaj je u Portugalu uvelike ceremonijalan ali predsjednik ima moć otpustiti premijera i raspustiti parlament

Anibal Cavaco SilvaAnibal Cavaco SilvaPortugalski predsjednik Anibal Cavaco Silva ponovno je izabran za predjednika u nedjelju u prvom krugu izbora dobivši više od 53 posto glasova, prema službenim podacima nakon prebrojavanja skoro svih glasova.

Sljedeći iza njega među šestoricom predsjedničkih kandidata je Manuel Alegre iz vladajućih socijalista s 19 posto glasova na izborima koje je označila rekordna apstinencija, prema rezultatima ministarstva unutarnjih poslova nakon prebrojanih više od 98 posto glasova.

Više od 53 posto birača nije izašlo na izbore što je rekord na predsjedničkim izborima od uspostave demokracije u Portugalu 1974.

Očekuje se da će Cavaco Silva, 71-godišnji ekonomist iz glavne oporbene Socijaldemokratske stranke koja pripada desnom centru, poduprijeti nastojanja socijalističkog premijera Josea Socratesa da smanji proračunski deficit oštrim mjerama štednje i tako izvuče zemlju iz dužničke krize.

Cavaco Silva je od 1985. do 1995. bio premijer Portugala.

Predsjednički položaj je u Portugalu uvelike ceremonijalan ali predsjednik ima moć otpustiti premijera i raspustiti parlament.

Od pada diktature u Portugalu 1974., svi su predsjednički kandidati do danas birani na dva mandata.

Vezane vijesti

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Pogotkom Cristiana Ronalda u 79. minuti, reprezentacija Portugala zasluženo je u Varšavi pobijedila Češku 1-0 u prvoj četvrtfinalnoj utakmici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika