01.02.2011. / 11:57

Autor: Hina

'Družba Pere Kvržice' premijerno u kazalištu 'Žar ptica'

Predstava, nastala kao pokušaj da se te vrijednosti Lovrakovog djela stave u prvi plan, razvija kazališni jezik koji je brz i blizak senzibilitetu današnje djece, ocijenio je Frljić u najavi predstave

Oliver FrljićOliver FrljićPredstava za djecu "Družba Pere Kvržice", u režiji i dramatizaciji Olivera Frljića, nastala prema istoimenom proslavljenom romanu Mate Lovraka, premijerno će se izvesti večeras u zagrebačkom Gradskom kazalištu "Žar ptica".

Skoro osamdeset godina od objavljivanja knjige i četrdesetak godina nakon njezina filmskog uprizorenja, ta priča o djeci koja se, nasuprot svijetu odraslih punom nesloge, pohlepe i osobnih interesa, stavljaju u službu općeg dobra i bez ikakve naknade popravljaju stari zapušteni mlin, još jednom će, ovaj put u kazalištu, odaslati bezvremensku poruku o slozi i nesebičnosti.

Po riječima Olivera Frljića, iz današnje perspektive, egzotični svijet romana "Družba Pere Kvržice" aktualan je jer govori o vrijednostima o kojima najmlađi naraštaj danas gotovo ništa ne zna, a njihov poduhvat postaje jedna vrsta utopijskog projekta, ogledni uzorak jednog boljeg, nesebičnijeg svijeta, jer oni rade ono što odrasli nisu sposobni napraviti.

Predstava, nastala kao pokušaj da se te vrijednosti Lovrakovog djela stave u prvi plan, razvija kazališni jezik koji je brz i blizak senzibilitetu današnje djece, ocijenio je Frljić u najavi predstave. Bez idealiziranja svijeta u kojemu žive, ali i njihove male zajednice, "Družba Pere Kvržice" pokazuje da je zajedničkim naporom, solidarnošću i spremnošću na poteškoće moguće, barem i kratkoročno, izgraditi nešto bolje od onoga u čemu živimo, dodao je.

Uz Peru i družbu, kao lik u predstavi pojavljuje se Mlin, koji vodi gledatelje kroz najvažnije epizode te avanture i približava Lovrakov svijet današnjoj djeci.

U predstavi, namijenjenoj djeci starijoj od sedam godina, glume Zoran Pribičević (Pero Kvržica), Ante Krstulović, Sven Madžarević, Tomislav Krstanović, Andrej Dojkić, Bruno Kontrec, Drago Utješanović, Berislav Tomičić, Gorana Marin i Natalija Đorđević.

Asistentica redatelja i koreografkinja je Sandra Banić-Naumovski, scenografi Leo Vukelić i Iva Matija Bitanga, kostimografkinja Sandra Dekanić, a skladatelj Damir Šimunović.

Vezane vijesti

Furiozna hrvatska shizofrenija

Furiozna hrvatska shizofrenija

Odmah nakon Nove godine, točnije u subotu, 7. siječnja, ansambl Gavelle praizvest će novo djelo Dubravka Mihanovića "Prolazi sve" u kojem taj mladi i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika