04.02.2011. / 12:45

Autor: Nacional.hr

Marš na Mubarakovu palaču: U Kairu na ulicama milijun prosvjednika

Broj vojnika i oklopnih vozila egipatske vojske na glavnom gradskom trgu Tahriru veći je nego prošlih dana

Prosvjednici u Egiptu (Reuters)Prosvjednici u Egiptu (Reuters)Gotovo milijun prosvjednika okupilo se u Kairu na demonstracijama nazvanim 'Dan odlaska', okupljeni žele marširati na predsjedničku palaču i traže Mubarakovu ostavku bez odgode, izvještava BBC. Broj vojnika i oklopnih vozila egipatske vojske na glavnom gradskom trgu Tahriru veći je nego prošlih dana. Ministar obrane general Mohamed Hussein Tantawi i ostali vojni dužnosnici isto se nalaze na trgu. Dopisnici javljaju kako je i u Aleksandriji primjećena veća prisutnost vojske.

Hosni Mubarak je pod sve većim pritiskom, u zemlji i iz inozemstva, da preda ostavku, SAD traže hitnu predaju vlasti. On se brani kako mu je dosta predsjedovanja, ali bi taj potez ostavio Egipat u kaosu. Boji se kako bi islamska opozicija, Muslimansko bratstvo, mogla mirno preuzeti vlast. Neki se sjećaju Iranske revolucije 1979. godine, da li bi u tom slučaju i Egipat zagazio u ekstremizam? Zamjenik predsjednika Omar Suleiman pozvao je na mir i prihvaćanje odluke predsjednika kako se više neće kandidirati na izborima. Podsjetimo kako su u četvrtak navečer uhapšeni mnogi politički aktivisti, kao i predstavnici Human Rights Watcha i Amnesty Internationala.

Video jučerašnjih prosvjeda

Vezane vijesti

Egipćani traže smrtnu kaznu za Mubaraka

Egipćani traže smrtnu kaznu za Mubaraka

Na trgu Tahrir u Kairu, koji je postao simbol ustanka protiv bivšeg režima, u subotu navečer okupilo se oko 10.000 ljudi. Veliki broj demonstranata… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika