05.02.2011. / 10:33

Autor: Hina

Cameron: multikulturalizam propao i u Britaniji

Izvatke iz Cameronova govora namijenjenog sudionicima konferencije u Muenchenu objavio je njegov ured rano u subotu, a prenijele su svjetske agencije i BBC

David CameronDavid CameronDržavni multikulturalizam propao je u Velikoj Britaniji i mlade muslimane ostavio ranjivima i podložnima radikalizaciji, objavit će u subotu britanski premijer David Cameron.

Cameron će na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu kasnije u subotu pozvati svoju i ostale europske zemlje "da se trgnu pred onim što se događa u našim državama", a ne samo da se bave sprječavanjem terorizma vojnim operacijama u prekomorskim zemljama.

Izvatke iz Cameronova govora namijenjenog sudionicima konferencije u Muenchenu objavio je njegov ured rano u subotu, a prenijele su svjetske agencije i BBC.

"Vrijeme je da okrenemo stranicu lošoj politici u prošlosti i umjesto da ignoriramo ekstremističku ideologiju, mi - kao vlade i društva - moramo se s njome suočiti, u svim njezinim oblicima", navodi se u govoru.

Cameronova poruka odjek je izjave njemačke kancelrake Angele Merkel koja je krajem prošle godine izjavila da je u Njemačkoj propao projekt multikulturalizma i pozvala sve europske vlade na bolju integraciju useljenika.

Cameron će u svom govoru jasno razdvojiti islam kao religiju od onoga što naziva "islamskim radikalizmom - političku ideologiju koja ljude ostavlja bez osjećaja pripadnosti u vlastitoj zemlji".

"Pod doktrinom državnog multikulturalizma, ohrabrivali smo različite kulture da žive odvojene živote, udaljene jedna od druge i odvojene od srednje struje", poručio je Cameron.

Neki članovi Konzervativne stranke i aktivisti na britanskoj desnici, pa čak i dio biračkog tijela, smatraju da se Britanija pretvorila u sigurno utočište ljudima protuzapadnih političkih stajališta.

Cameron je rekao da je vrijeme da Britanija zamijeni svoju "pasivnu toleranciju" s "aktivnim, snažnim liberalizmom" i pošalje poruku da se život u toj zemlji odvija oko određenih vrijednosti, kao što su sloboda govora, demokracija, jednaka prava bez obzira na spol, rasu i vjeru, te vladavina zakona.

"Pasivno tolerantno društvo stoji neutralno između različitih vrijednosti. Iskreno liberalno društvo čini mnogo više. Vjeruje u određene vrijednosti i aktivno ih promovira", zaključit će Cameron.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika