07.02.2011. / 12:21

Autor: Nacional.hr

Uskoro službeni rezultati referenduma u Sudanu; u graničnim područjima sukobi

Referendum je održan u miru, no sukobi su počeli u pograničnoj regiji bogatoj naftom

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaOčekuju se službeni rezultati referenduma o nezavisnosti u Južnom Sudanu, izvještava BBC. Podsjetimo se kako je skoro 99 posto stanovnika glasalo za odcjepljenje na referendumu u siječnju, koji je dogovoren mirovnim ugovorom iz 2005. godine. Ugovor je okončao više od 20 godina građanskog rata između Južnog i Sjevernog Sudana. Predsjednik Omar al-Bashir ponovio je kako će prihvatiti volju ljudi i rezultat referenduma.

Referendum je održan u miru, no sukobi su počeli u pograničnoj regiji Abyei bogatoj naftom. U južnosudanskoj državi Nil poginulo je 50 vojnika. Sukob je započeo oko vlasništva nad teškom artiljerijom, koji su dobili sjevernjaci i premjestili je sjeverno od nove granice. Zabilježen je i sukob u glavnom gradu države Nil, Malakalu, koji se je proširio i na gradove Paloich i Melut. Dopisnici pišu kako odcjepljenje nije kraj sukoba i razmjerica. Pitanja granične regije Abyei, državljanstva, pravna pitanja, naftnog biznisa morat će još biti raspravljena.

Vezane vijesti

INA zbog 'više sile' napušta Sriju

INA zbog 'više sile' napušta Sriju

Nakon što je Hrvatska vlada prošlog tjedna uvela sankcije Siriji, Ina je svoje sirijske partnere službeno izvijestila kako odlazi iz te države.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika