13.02.2011. / 12:24

Autor: Hina , Nacional.hr

Britanci dopuštaju sklapanje istospolnih brakova u crkvi

Vlada bi mogla predložiti i izbacivanje iz uporabe zakonske definicije braka prema kojoj je to veza između muškarca i žene, na način da se istospolnim parovima dopusti da svoje partnere nazivaju bračnim drugovima

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaBritanci planiraju dopustiti sklapanje istospolnih brakova u crkvama, uklanjajući na taj način ključnu zakonsku razliku između istospolne građanske zajednice i brakova između parova suprotnih spolova, izvijestio je u nedjelju list Sunday Times.

Ovim bi se korakom trebala ukinuti dosadašnja zabrana sklapanja brakova pripadnika istospolnih parova u crkvama, nakon što registriraju civilnu zajednicu ili partnerstvo, što je u Britaniji legalizirano prije šest godina.

Vlada bi mogla predložiti i izbacivanje iz uporabe zakonske definicije braka prema kojoj je to veza između muškarca i žene, na način da se istospolnim parovima dopusti da svoje partnere nazivaju bračnim drugovima, odnosno supružnicima. O tomu će idući tjedan sa suradnicima raspravljati ministrica za jednakost Lynne Featherstone.

Sklapanje civilnog partnerstva među osobama istog spola uvedeno je u Velikoj Britaniji 2005., no za sada sklapanje njihova braka "pred oltarom" nema zakonsku težinu. Usvajanjem ovog prijedloga, Britanija će se izjednačiti s Nizozemskom i Kanadom gdje su istospolni crkveni brakovi legalni.

Civilna zajednica pravni je partnerski ugovor između dviju osoba, odnosno alternativno rješenja braku i omogućuju uglavnom ista prava kao i bračne zajednica. U Ujedinjenom Kraljevstvu se civilna unija dopušta samo istospolnoj zajednici.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika