15.02.2011. / 12:59

Autor: NCL Promo

50.000 mladih Hrvata pati od poremećaja prehrane

Istraživanja su pokazala da u Hrvatskoj 50% djevojaka provodi dijetu , a učestalo držanje drastičnih dijeta može mladu osobu odvesti prema poremećaju prehrane

U cijelom se svijetu krajem veljače obilježava Tjedan skretanja pažnje na poremećaje prehrane. Prema procjenama stručnjaka oko 50.000 mladih u Republici Hrvatskoj pati od nekog poremećaja prehrane. Anoreksija, bulimija i nespecifični poremećaj prehrane teško narušavaju zdravlje mladih ljudi, ostavljajući trajne posljedice na organizam. Stoga je važno upozoriti javnost na ovaj rastući problem, kao i na potrebu za primarnom prevencijom poremećaja.

Istraživanja su pokazala da u Hrvatskoj 50% djevojaka provodi dijetu , a učestalo držanje drastičnih dijeta može mladu osobu odvesti prema poremećaju prehrane. Osnaživanje mladih djevojaka, jačanje njihovog samopouzdanja i izgradnja pozitivne slike o sebi najbolji je način prevencije.

Udruga PET+ iz Zagreba već dvije godine radi na prevenciji poremećaja prehrane. Ove godine u sklopu Inicijative mladih programa Mladi na djelu članice i volonterke Udruge PET+ snimile su pjesmu „Lijepa sam", te izdali edukativnu radnu bilježnicu Djevojački dnevnik. Ona je namijenjena srednjoškolkama koje sudjeluju u programu prevencije u zagrebačkim srednjim školama (do sada je provedeno više od 400 radionica).

Pjesmu „Lijepa sam" izvode Petra Antolić kvintet i gudači Glazbenog učilišta Elly Bašić. Riječ je o prepjevu pjesme Christine Aguilere „I'm beautiful". Pjesma je posvećena svim mladim djevojkama koje se bore sa sumnjama u sebe i svoj izgled. Želimo ih podsjetiti da su prekrasne upravo takve kakve jesu i potaknuti da cijene svoje zdravlje i prirodnu ljepotu.
Ovim putem želimo potaknuti sve djevojke koje misle da trebaju pomoć ili možda poznaju osobu kojoj je takva pomoć potrebna, da se jave za informacije, savjet ili pomoć na tel. 01 48 40 619 ili na e-mail pet.plus@petplus.hr.

Poruke pjesme „Lijepa sam" koju možete čuti na www.petplus.hr posvećujemo svim mladim djevojkama koje se bore s prihvaćanjem svog tijela. Neka vaše tijelo postane vaš prijatelj!
Udruga PET+ zahvaljuje svima koji su sudjelovali u osmišljavanju i realizaciji pjesme:
Petri Antolić i bendu, Evi Kraljević (snimateljica), Lani Kosovac (režiserka), Erolu Zejniloviću (muzički studio), Srđanu Skansiju (miksanje), Komakinu i djevojčicama iz dramske skupine kazališta Trešnja.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

registracija
8/7/10

Maroje, 15.02.11. 15:32

To je zato što dozvoljavamo da nastrane osobe diktiraju modu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika