16.02.2011. / 15:51

Autor: Deutsche Welle

Udruživanje burzi: Wall Street je postao "Wall Strasse"

Odluka je pala. Njemačka burza i njujorški koncern NYSE Euronext će se fuzionirati. To bi trebao biti spoj dvaju partnera na istoj ravni, no kritičari ovog dogovora nisu baš uvjereni u tu ravnopravnost.

Šef Nadzornog odbora Euronexta Jan-Michiel Hessels, financijski direktor NYSE Michael Geltzeiler i izvršni direktor NYSE Duncan Niederauer (Reuters)Šef Nadzornog odbora Euronexta Jan-Michiel Hessels, financijski direktor NYSE Michael Geltzeiler i izvršni direktor NYSE Duncan Niederauer (Reuters)Svijet burzi dobio je novog šampiona. Fuzijom Njemačke burze (Deutsche Börse) i koncerna New York Stock Exchange Euronext. Prijelaz u jedinstveno poduzeće trebao bi biti zaključen do kraja godine.

Nijemci dolaze

"Wall Strasse" - tako su jedne njujorške novine naslovile tekst o fuziji ovih dvaju finacijskih velikana. To je ironično poigravanje rječima tradicionalnog sjedišta burzi u New Yorku ulice "Wall Street". U svakom slučaju dioničari Njemačke burze će ubuduće držati 60 posto, znači većinu udjela, u novom zajedničkom koncernu.

Svi odgovori na pitanja oko ovog mega burzovnog spoja još nisu dani. Jedan od veći problema je ime budućeg koncerna. U svakom slučaju, neće se zvati "Big Börse", u prijevodu "velika burza", šalio šef koncerna Duncan Niederauer. On bi u budućnosti ovaj novi holding trebao voditi iz New Yorka, ali sjedište tvrtke će biti u Nizozemskoj. O imenu još nije odlučeno.

"Budimo iskreni, odluke o imenu tvrkte uvijek ovise o emocijama. Postoji velika mjera nacionalnog ponosa, posebno u našoj branši", rekao je Niederauer.

Čije će ime stajati na početku?

Iako bi Amerikanci voljeli da na početku imena u svakom slučaju stoji New York, mora se reći da je američki ponos pomalo načet. NYSE je godinama bila simbol američkog kapitalizma, a sad se zbog troškova mora sjedinjavati s Njemačkom burzom.

Za New York kao financijsko središte ova fuzija je gubitak značaja ovog grada na svjetskom tržištu, kritizirao je Wall Street Journal. Financijski stručnjak Hal Scott s uglednog Harvardskog sveučilišta slaže se s tim. "Ja mislim da naša konkurentnost na međunarodnim tržištima već dulje vrijeme slabi. Ova fuzija samo to potrvđuje."

Nova "giga-burza" trebala bi ostavarivati zajdnički promet od 4,1 milijarde eura, a vodit će je dvije centrale. Jedna u New Yorku, jedna u Frankfurtu. Ipak dioničari i državne službe za kontrolu monopoola još moraju dati svoj pristanak za ovaj sporazum.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Frankfurtska burza privlači kineske tvrtke

Frankfurtska burza privlači kineske tvrtke

Više od stotinu vrsta ribe i morskih plodova proizvodi kineska tvrtka Haikui Seafood AG. Centrala se nalazi na kineskom otoku Dongshanu u pokrajini… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika