17.02.2011. / 14:12

Autor: Nacional.hr

Očekuju se novi prosvjedi u Libiji; Gaddafi traži da padnu 'lutke'

Ovotjedne demonstracije prvi su prikaz otpora u Libiji, gdje se neistomišljenici ne toleriraju

Vođa libijske revolucije Muammar Gaddafi (Reuters)Vođa libijske revolucije Muammar Gaddafi (Reuters)Protuvladini aktivisti u Libiji pozivaju na prosvjed, preko internetskih društvenih mreža, kojeg su nazvali 'dan srdžbe', izvještava BBC. Podsjetimo se na sukobe u dva grada u srijedu, kada je četvoro ljudi poginulo u istočnom gradu al-Baydi. Nekoliko desetaka osoba je ozlijeđeno u Beghaziju u utorak navečer. Ovotjedne demonstracije prvi su prikaz otpora u Libiji, gdje se neistomišljenici ne toleriraju. Organizacija Human Rights Watch izvještava kako je 14 aktivista uhapšeno zbog planiranja demonstracija. Ne zna se još kakav će biti odaziv na današnji poziv na prosvjede.

U međuvremenu se na Zelenom trgu u centru glavnog grada Tripolija okupljaju vladini pristaše, kojima se pridružuje sve više studenata koji pristižu izvan grada. Ore se parole 'mi branimo Gaddafija i revoluciju!' i 'revolucija se nastavlja!'. U ostatku grada je mirno, banke i prodavaonice rade kao inače. Veliki je broj izvještaja koji tvrde kako su vladine snage pucale na prosvjednike u srijedu. Opozicijske grupe kažu kako je najmanje četvero osoba ubijeno, ali brojke je nemoguće utvrditi. Dodaje se kako je čak možda pucano iz helikoptera i snajpera.

U govoru u srijedu na državnoj televiziji Moamer Gaddafi nije spominjao nemire, ali je rekao kako će 'revolucionari' prevladati. No nije nastavio u tako mirnom tonu te je izjavio 'dolje s neprijateljima, dolje s njima bilo gdje; dolje s lutkama bilo gdje, lutke padaju, jesensko lišće pada!'. Nastavio je 'lutke SAD-a, lutke Cionizma padaju'. Gaddafi vlada, naftom bogatom, Libijom od državnog udara 1969. godine.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika