21.02.2011. / 13:08

Autor: Hina

Prodaja oružja u 2009. prešla 400 milijardi dolara

SIPRI nije u popis uključio Kinu "iako se zna da bi nekoliko kineskih proizvođača oružja moglo ući na popis najvećih 100, ali ne mogu ih uključiti jer nema odgovarajućih i dovoljno preciznih podataka"

Stotinu najvećih proizvođača oružja u svijetu među kojima prednjače oni iz SAD prodali su 2009. godine oružja u vrijednosti od 401 milijarde dolara, , prema izvješću Međunarodnog instituta za mirovna istraživanja u Stokholmu (SIPRI) objavljenom u ponedjeljak.

Prodaja oružja stotinu najvećih proizvođača povećala se 2009. za 14,8 milijardi dolara u odnosu za 2008., što predstavlja 8 posto, navodi SIPRI. Ukupna vrijednost prodanog oružja i vojnih usluga je dosegla 401 milijardu dolara (295 milijardi eura) od kojih 247 milijardi (61,5 posto) u korist 45 kompanija sa sjedištem u Sjedinjenim Državama.

SIPRI nije u popis uključio Kinu "iako se zna da bi nekoliko kineskih proizvođača oružja moglo ući na popis najvećih 100, ali ne mogu ih uključiti jer nema odgovarajućih i dovoljno preciznih podataka".

Institut SIPRI definira prodaju naoružanja kao "prodaju vojne robe i usluga vojnim korisnicima, na domaćem kao i stranom tržištu".

SIPRI, osnovan 1966., je neovisni međunarodni institut baziran u Stockholmu, u iznosu od 50 posto ga financira Švedska, a specijaliziran je za sukobe, naoružanja, kontrolu naoružanja i razoružanje.

Vezane vijesti

Prijateljske: Francuzi uvjerljivi, Ukrajinci blijedi

Prijateljske: Francuzi uvjerljivi, Ukrajinci blijedi

Laurent Blanc, izbornik francuske nogometne reprezentacije, može biti vrlo zadovoljan zadnjom provjerom svoje selekcije pred Euro. Francuska je u Le… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika