21.02.2011. / 17:05

Autor: Nacional.hr

Britanski premijer prvi strani državnik u Egiptu nakon svrgavanja Mubaraka

Prije leta britanski premijer je rekao kako je 'ovo velika prilika za nas da razgovaramo s onima koji trenutno vode Egipat i kako bi bili sigurni kako je ovo stvarna tranzicija iz vojne u civilnu vlast

Britanski premijer David Cameron (Reuters)Britanski premijer David Cameron (Reuters)Britanski premijer David Cameron stigao je u Egipat, kao prvi državnik koji je posjetio zemlju nakon što je predsjednik Hosni Mubarak svrgnut s vlasti, izvještava BBC. Tamo će razgovarati s dužnosnicima vrhovnog vojnog vijeća, ministrom obrane Mohamedom Tantawijem i egipatskim premijerom Ahmedom Shafiqom.

Dogovoreni su i sastanci s egipatskom opozicijom, ali ne i sa zabranjenom islamskom grupom, Muslimanskim bratstvom, koja ima veliku potporu u narodu. Prije leta britanski premijer je rekao kako je 'ovo velika prilika za nas da razgovaramo s onima koji trenutno vode Egipat kako bi bili sigurni kako je ovo stvarna tranzicija iz vojne u civilnu vlast. Vidjet ćemo što prijateljske zemlje kao Britanija i druge u Europi mogu učiniti po tom pitanju'. Na pitanje o situaciju u Bahreinu i Libiji, odgovorio je kako 'možemo vidjeti da ono što se događa u Libiji je u potpunosti užasno i neprihvatljivo.

Režim koristi najgore oblike represije protiv ljudi koji žele vidjeti napredak u toj zemlji, koja je jedna od najzatvorenijih i najautokratskijih na svijetu'. Naftna tvrtka British petrol najavila je kako će evakuirati svoje zaposlenike i njihove obitelji iz Libije. U posjetu Egiptu je i diplomat SAD-a William J. Burns. Ambasada SAD-a je u izjavi za javnost najavila kako će se on sastati s dužnosnicim privremene vojne vlasti i civilnog društva.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika