Objavljeno u Nacionalu br. 341, 2002-05-29

Autor: Berislav Jelinić

Ekskluzivno: Prodaja najvećeg hrvatskog osiguravatelja

Propada privatizacija Croatia osiguranja

Vlada bi uskoro mogla odustati od privatizacije Croatia osiguranja: nakon što je od kupnje odustala Uniqa, za 51 posto dionica Hrvatska može dobiti tek oko 60 milijuna eura, što je dvostruko manje od onoga što se očekivalo

Hrvatska Vlada počela je definitivno gubiti kontrolu nad privatizacijom najveće domaće osiguravajuće tvrtke Croatia osiguranje nakon što je krajem proteklog tjedna od kupnje Croatia osiguranja odustala austrijska osiguravajuća kuća Uniqa. Štoviše, Vlada bi od prodaje Croatia osiguranja mogla i odustati, jer nakon što je odustala Uniqa, od prodaje 51 posto dionica Croatia osiguranja sigurno neće dobiti više 60-ak milijuna eura, što je dvostruko manje od onoga što je očekivala.

Neki poslovni krugovi sumnjaju da menedžment Croatia osiguranja opstruira privatizaciju zbog pola milijarde skrivenih gubitaka i čuvanja vlastitih privilegija Uniqa je od kupnje odustala zbog katastrofalnog stanja te tvrtke, koje je nakon tzv. due dilligencea šokiralo i njemačkog osiguravajućeg diva Allianz, jedinog preostalog ozbiljnog kandidata za kupnju Croatia osiguranja. Uniqa je za Croatia osiguranje bila dala drugu najbolju neobvezujuću ponudu, ponudivši 103 milijuna eura za dionice i 40 milijuna eura za dokapitalizaciju tvrtke.

Donoseći vijest o odustajanju Uniqe, Jutarnji list je u subotu objavio izjavu Andreasa Brandstattera, člana Uprave Uniqe zaduženog za inozemne aktivnosti, da Uniqua odustaje jer nije bila zadovoljna analizom poslovnih knjiga Croatia osiguranja. Brandstatter je izjavio da će o razlozima odustajanja detaljnije obavijestiti javnost nakon što o tomu informira Vladu.

Zašto je baš odustajanje Uniqe pokazalo da je Vlada počela gubiti kontrolu nad privatizacijom Croatia osiguranja i zašto je to za Vladu vrlo neugodno? Odustajanje od privatizacije Croatia osiguranja Vladi bi stvorilo nove probleme u punjenju državnog proračuna i dodatno narušilo kredibilitet. Vlada je počela gubiti kontrolu nad privatizacijom zbog manipulacija menedžmenta Croatia osiguranja i zato što će slovenska osiguravajuća kuća Triglav zbog velikih vlasničkih problema vrlo teško moći realizirati svoju ponudu. Podsjećamo, Triglav je formalno najjači kandidat za kupnju Croatia osiguranja s neobvezujućom ponudom od 135 milijuna eura za dionice i 20 milijuna eura za dokapitalizaciju.

U Sloveniji je trenutačno u tijeku veliki spor između menedžmenta Triglava i slovenske države, koja je počela reviziju privatizacije Triglava, čime će povećati svoj vlasnički udio u toj tvrtki na 80-ak posto i drastično smanjiti vlasnički udio sadašnjeg menedžmenta. Pravni spor mogao bi potrajati najmanje sedam mjeseci. Tijekom tog vremena, u kojem se neće definitivno znati tko je vlasnik Triglava, Triglav ne može biti ozbiljan konkurent za kupnju Croatia osiguranja. Upravo zbog tih problema Triglav je nedavno morao odustati od kupnje Sarajevskog osiguranja, što je razočaralo bosansko-hercegovačku javnost. Da taj spor Triglavu otežava kupnju Croatia osiguranja dodatno je sugerirala nedavna izjava šefice Triglava Nade Klemenčić. Ona se slovenskim novinama Finance požalila da spor Triglava i slovenske države hrvatski mediji koriste da umanje njihove izglede za kupnju Croatia osiguranja. Triglavu usto ne ide u prilog ni to što je on tek neznatno snažniji od Croatia osiguranja, pa je kupnja Croatia osiguranja za njega vrlo velika i složena transakcija.

Za spor između menedžmenta Triglava i slovenske države znalo se i u vrijeme davanja preliminarnih ponuda. Baš zato u dijelu poslovnih krugova sumnjaju da menedžment Triglava ima skrivenu potporu menedžmenta Croatia osiguranja, komu je u cilju opstruirati privatizaciju radi zadržavanja privilegija koje uživaju. Usto, menedžment Triglava istaknuo je vrlo visoku ponudu za Croatia osiguranje vjerojatno ponajprije da sebi ojača poziciju uoči raspleta sukoba oko vlasništva nad Triglavom sa slovenskom državom. Time bi se slovenskoj javnosti pokazalo kako Triglavom upravlja kvalitetno, što bi najbolje potvrdila i najava velikog iskoraka na susjedno hrvatsko tržište. Menedžmentu Croatia osiguranja visoka ponuda Triglava koristi zato što ona sugerira da je Croatia osiguranje vrijedna i uspješna tvrtka koja prodajom može Vladi donijeti znatno više od 100 milijuna eura, na koliko je Croatia osiguranje bio procijenio Vladin savjetnik za privatizaciju CAIB. Iako menedžment Croatia osiguranja itekako zna da je ponuda Triglava nerealna, on je još nominalno koristi kao paravan za svoje loše poslovanje, a Vladi predstavlja kao čvrsto jamstvo mogućnosti uspješne privatizacije.

Da menedžment Croatia osiguranja manipulira Vladom najbolje pokazuje i nedavni intervju Marijana Ćurkovića, direktora Croatia osiguranja, Večernjem listu u kojem je izjavio da Croatia osiguranje posluje toliko dobro da mu uopće ne treba strateški partner. Osim toga, menedžment Croatia osiguranja trudio se biti što je moguće neugodniji prema tvrtkama koje su ispitivale njegove poslovne knjige, što je također jasan znak da nije sklon privatizaciji.

Vlada na istup Ćurkovića nije reagirala, iako je on neizravno rekao da neće odveć žaliti ako privatizacija ne uspije. To mu Vlada kao državnom službeniku nije smjela tolerirati ako doista želi prodati Croatia osiguranje. Zbog velikih problema Triglava u Sloveniji i nakon odustajanja Uniqe, jedini ozbiljni kandidat za kupnju Croatia osiguranja postao je njemački Allianz. Krugovi bliski Allianzu Nacionalu su prije desetak dana potvrdili da je stručni tim te tvrtke također bio šokiran nakon pregledavanja poslovnih knjiga Croatia osiguranja. Zbog strašno lošeg stanja u tvrtki i on je tada navodno razmišljao da se odustane od kupnje.

Međutim, nakon odustajanja Uniqe to se sigurno neće dogoditi. Neki čak sumnjaju da je nakon odustajanja Uniqe upravo Allianz novinarima Jutarnjeg lista otkrio neke tajne podatke o poslovanju Croatia osiguranja koji sugeriraju da tvrtka ima najmanje pola milijarde kuna skrivenih gubitaka. Allianz je u tom članku spomenut u naglašeno pozitivnom kontekstu. “Allianz je očito točno procijenio da za nadoknadu nedostajućeg kapitala i normalno poslovanje Croatiji treba najmanje pola milijarde kuna, a preostala imovina očito ne vrijedi mnogo više od 50, 60 milijuna eura”, pisao je u prošlu subotu Jutarnji list.

Objava podataka o lošem stanju Croatia osiguranja istoga dana kada je objavljeno da Uniqa odustaje od kupnje Allianzu omogućava da dodatno smanji svoje ponude od 51 milijuna eura za dionice i 70 milijuna eura za dokapitalizaciju. Vlada bi zato mogla i odustati od prodaje, što bi sadašnju upravu ostavilo da uživa u brojnim povlasticama iako bi Croatia osiguranje nastavilo slabiti i tonuti u nove gubitke. Iako je trenutačno najozbiljniji konkurent za kupnju Croatia osiguranja, Allianzu položaj uvelike otežava i to što bi u slučaju kupnje u Hrvatskoj imao monopol na financijskom tržištu. Budući da je s talijanskim UniCreditom suvlasnik Zagrebačke banke, Allianz bi kontrolirao 40 posto bankarskog tržišta, a sam bi kontrolirao 60 posto tržišta osiguranja, te gotovo 60 posto tržišta mirovinske reforme.

Da u Vladi ipak naslućuju ozbiljne probleme u privatizaciji Croatia osiguranja pokazuje jedan zanimljiv detalj. Krajem prošlog tjedna Vlada je preko jedne već angažirane agencije za odnose s javnosti namjeravala u medije plasirati vijest da je Uniqa odustala od kupnje Croatia osiguranja zato što nije dovoljno snažna da to učini. Vlada je htjela plasirati vijest da Uniqa, za koju je poslovanje Croatia osiguranja ispitivao tim od 50-ak ljudi, loše stanje Croatia osiguranja koristi tek kao izgovor za povlačenje. Iako izgleda još ne vjeruje u probleme Croatia osiguranja, Vlada je očito htjela napraviti kontrolu štete ako bi mediji počeli ozbiljnije i opširnije pisati o problemima vezanim uz njegovu privatizaciju.

Nacional je tijekom vikenda iz poslovnih krugova bliskih SDP-u i menedžmentu Croatia osiguranja doznao da bi Vlada unatoč svim problemima Triglava mogla odlučiti da Slovencima proda to osiguravajuće društvo. Ta bi transakcija trebala biti uvjetovana rješavanjem nekih otvorenih političkih pitanja između Hrvatske i Slovenije, poput Piranskog zaljeva i moguće gradnje autoceste u Sloveniji koja bi neizravno i Hrvatsku povezala s Europskom unijom. Po njima bi Slovenija kao budući vlasnik Triglava trebala Hrvatskoj skupo platiti lošu tvrtku i još joj za to napraviti političke ustupke. Osim što je to posve naivno, ta bi transakcija izazvala dramatične reakcije ozbiljnih inozemnih ulagača, što bi potpuno uništilo kredibilitet Vlade.

U toj konstrukciji postoji još jedan skandalozan detalj. Neki krugovi bliski vrhu Vlade navode da bi to rješenje bilo idealno i zato što bi zajedno s Triglavom u tu transakciju ušao i jedan ozbiljan poslovni čovjek iz Hrvatske. Tada bi se moglo opravdano sumnjati da Vlada želi prodati Croatia osiguranje pojedincima koji kontroliraju kapital koji je za vrijeme HDZ-a opljačkan i izvučen iz Hrvatske. Kako je Triglav u velikim vlasničkim problemima, bez pomoći dodatnog kapitala on Croatia osiguranje doista teško može kupiti.

U ovom je trenutku teško predvidjeti hoće li si Vlada takvo što dopustiti, jer bi si time uoči predizborne kampanje nanijela veliku štetu. Zato bi Vladi čak bilo lakše odustati od prodaje Croatia osiguranja, posebice zato što ni preostali kandidati ne nude dovoljno novca ni kvalitetnih vizija za razvoj. To se prije svega odnosi na konzorcij domaćih tvrtki gdje glavnu riječ vode Euroherc osiguranje, Privredna banka Zagreb i Agrokor, o čijim je motivima za preuzimanje Croatia osiguranja Nacional pisao još krajem veljače, kada se činilo da će se glavna bitka u tom procesu voditi između Privredne i Zagrebačke banke. Koncem veljače konzorcij domaćih tvrtki navodno je podržavao tadašnji ministar gospodarstva Goranko Fižulić i njegova tadašnja zamjenica Maja Brinar. Nedavni dolazak Hrvoja Vojkovića na mjesto ministra gospodarstva na proces privatizacije Croatia osiguranja nije imao bitan utjecaj. Glavne odluke u tom procesu navodno se donose mimo njega, a njemu neskloniji poslovni krugovi navode da on uopće ne razumije s kakvim se problemima država u tom procesu suočava. Utoliko je uspješna realizacija te transakcije ponajviše za njega pravi ispit vrijednosti, koji bi mu mogao bitno ojačati sada prilično slab autoritet.

Vezane vijesti

Oak Investment Management Group jedini zainteresiran za "Vjesnik"

Oak Investment Management Group jedini zainteresiran za "Vjesnik"

Britanski investicijski fond "Oak Investment Management Group" Nikole de Frankopana jedini je dao ponudu za kupnju dnevnog lista "Vjesnik", a o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika