22.02.2011. / 13:39

Autor: Nacional.hr

Europska komisija uvodi promjene u načinu na koji ocijenjuje štetne kemikalije

Ova najava zabrane toksičnih tvari je vrhunac jednog od najžeščih lobiranja u povijesti EU. Janez Potočnik , EU povjerenik za okoliš je izjavio da je ova odluka važan korak prema boljoj zaštiti ljudskog zdravlja i okoliša

Janez PotočnikJanez PotočnikEuropska komisija uvodi promjene u načinu na koji ocijenjuje štetne kemikalije koje se koriste u mnogim potrošačkim proizvodinama dostupnim u EU. Nedavno je donesena odluka o zabrani korištenja 6 otrovnih kemikalija koja će se provesti u idućih 3-5 godina, prenosi earthtimes.org.

Otrovne kemikalije u proizvodima koji se koriste u kućanstvu su tema mnogih rasprava i tvorci EU politike proces odobrenja za takve kemikalije preispituju od 2006. Sustav odobrenja pod imenom Registracija, procijena i odobrenje kemikalija (REACH) zahtjeva od proizvođača da daju dokaze da su njihovi proizvodi sigurni prije nego ih se lansira na tržiše EU, jer se smatra da će se tako koristiti samo one kemikalije koje su sigurne za čovjeka i okoliš.

Europska kemijska agencija (ECHA) je izjavila da se smatra da je 29 tvari opasno za zdravlje čovjeka i okoliš i da će taj broj tijekom naredne godine narasti na 135. Neke od tvari za koje je ECHA zabrinuta su phthalati za omekšavanje plastike, sredstvo za sprečavanje širenja vatre i mošusni miris. Dok su phthalati u dječjim igračkama zabranjeni već preko 10 godina još uvijek postoje proizvodi za djecu koji su zdravstveno sumnjivi.

Ova najava zabrane toksičnih tvari je vrhunac jednog od najžeščih lobiranja u povijesti EU. Janez Potočnik , EU povjerenik za okoliš je izjavio da je ova odluka važan korak prema boljoj zaštiti ljudskog zdravlja i okoliša.

Vezane vijesti

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

Vlada se za nastavak privatizacije riječkog brodogradilišta 3. maj odlučila osloniti na Fondove gospodarske suradnje i domaće brodare, Uljanik i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika