22.02.2011. / 15:40

Autor: Nacional.hr

Tisuće stranac pokušava napustiti Libiju, na ulicama jake snage sigurnosti

Izvjestitelji javljaju kako je nakon noćašnjih sukoba u Tripoliju mirno, na ulicama su jake snage sigurnosti

Visoka povjerenica UN-a zaljudska prava Navi PillayVisoka povjerenica UN-a zaljudska prava Navi PillayDeseci tisuća stranaca nastoje napustiti Libiju, izvještava BBC. Egipatsko vojno vijeće najavilo kako će poslati najmanje četiri zrakoplova kako bi evakuirali svoje građane. Egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Aboul Gheit izjavio je kako su u zračnoj luci u Benghaziju piste uništene i kako je bilo problema dobiti dozvole za slijetanje. Nastavlja kako 'mi znamo da u Libiji ima oko jedan do 1.5 milijuna Egipćana. Zbog toga preporučamo svojim građanima da ostanu u kućama, da ne izlaze na ulice i da se opskrbe vodom i hranom'.

Egipat je povećao broj vojnika na granici s Libijom i postavio poljske bolnice očekujući povratak Egipćana iz te zemlje. Najviše vojnika poslano je na glavni granični prijelaz, Salumski prolaz, koji su Libijske granične snage napustile, neki su prešli u Egipat.

I ostale zemlje započele su evakuaciju svojih građana i zaposlenika, većinom u naftnim tvrtkama. Libijske vlasti ukinule su odredbu o zatvaranju zračnog prostora za civilno zrakoplovstvo. Italija je poslala tri zrakoplova koji bi trebali evakuirati njene građane. SAD su naredile svom osoblju, koje nije neophodno, da napusti Libiju. Velika Britanija poziva građane da napusti zemlju. Preporučaju da se koriste zrakoplovi iako su British Airways i BMI otkazali sve daljnje letove u utorak. Kina je pozvala na zaštitu svojih građana, koji su morali pobjeći s gradilišta u Ajdabiyai kako bi izbjegli oružani napad. Turska je poslala tri broda u Benghazi koji bi trebali vratiti oko 3 000 njenih građana na sigurno u domovinu. Nepotvrđeni medijski izvještaji pišu kako su oko 300 radnika, od toga 100 iz Bangladeša, taoci prosvjednika u istočnoj luci Darnahu. U Libiji trenutno radi oko 50 000 ljudi iz Bangladeša.

Podsjetimo, kako su dva aviona Mirage F-1 i helikopter Libijskih zračnih snaga prebjegli na Maltu i zatražili azil.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay izjavila je kako se napadi na civile mogu ubrojiti u zločine protiv čovječanstva. Osuđuje 'okorjelost s kojom libijske vlasti i njihovi najamnici neprestano pucaju na miroljubive prosvjednike'. Vijeće sigurnosti UN-a sastat će se na zatvorenom sastanku, gdje će razgovarati o situaciji u Libiji. Arapska liga isto će održati hitni sastanak.

Izvjestitelji javljaju kako se noćašnjih sukobi u Tripoliju nastavljaju, na ulicama su jake snage sigurnosti, koje pucaju na bilo koga na ulici. Ujutro su se mogle čuti sirene, manje demonstracije i pucnji priča neimenovana žena. Nestašica je hrane i benzina. U Benghaziju koji je u rukama opozicije nema policije ni vojske. Organizirani su odbori prosvjednika koji upravljaju gradom. Izvještaje o napadu vojnih aviona i helikoptera na prosvjednike u ponedjeljak u Tripoliju potvrdili su diplomati koji su se okrenuli protiv libijskih vlasti.

Libijski diplomati u UN-u pozvali su na međunarodnu intervenciju kako bi se zaustavilo vladino nasilje.

Libijska državna televizija niječe zločine vlasti te okrivljuje strane medije za širenje 'neutemeljenih laži'. Izvjestitelji javljaju kako Gaddafi polako gubi potporu društva, strani novinari rade u ograničenim uvjetima.

Grupa libijskih vojnih dužnosnika pozvala je vojsku da se 'pridruži narodu' i maršira na glavni grad. Raniji izvještaji pišu kako je glavni libijski vojni zapovjednik general Abu-Bakr Yunis Jabil stavljen u kućni pritvor zato što nije uspio ugušiti pobunu. Sve veći broj vojnih zapovjednika i vojnika je na strani naroda.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika