23.02.2011. / 12:28

Autor: Nacional.hr

Drakonski zakon u Hondurasu: Policija može uhititi pušača i ako zapali u vlastitoj kući

Oni koji prekrše ovaj zakon prvo dobiju usmeno upozorenje, a ako nakon toga ne ugase cigaretu mogu biti uhićeni i da bi bili pušteni na slobodu moraju platiti kaznu od 311 dolara, što je minimalni iznos mjesečne plače u Hondurasu

Pušenje je strogo zabranjeno u javnim prostorimaPušenje je strogo zabranjeno u javnim prostorimaU Hondurasu je donesen novi zakon koji građanima omogućava da pozovu policiju ako im netko puši u kući. Nove mjere zabranjuju pušenje u većini javnih i privatnih zatvorenih prostora, a određeno je i da pušači na otvorenom prostoru moraju stajati udaljeni najmanje 6 stopa tj. skoro 2 metra od nepušača, prenosi The Associated Press.

Zakon nalaže i da kutije cigareta imaju sliku pluća oboljelih od raka, a brani i pušenje u školama, restoranima, noćnim klubovima, kafićima, benziskim postajama i dr. ali nigdje nije izričito navedeno da je zabranjno pušenje kod kuće, no u zakonu piše da građani mogu zvati policiju ako netko od ukućana ili gostiju u kući puši.

Oni koji prekrše ovaj zakon prvo dobiju usmeno upozorenje, a ako nakon toga ne ugase cigaretu mogu biti uhićeni i da bi bili pušteni na slobodu moraju platiti kaznu od 311 dolara, što je minimalni iznos mjesečne plače u Hondurasu.

No, mnogi smatraju da će se ove mjere teško provoditi jer u Hondurasu ima 8 milijuna ljudi, a samo 12.000. policajaca koji se teško nose i sa ostalim kriminalom. Prema tvrdnjama Odjela za zdravstvo u Hondurasu oko 30 posto stanovnika puši, 9 od 10 stanovnika koji pate od akutnog bronhitisa živi sa pušačem, a na svaki dolar koji duhanska industrija zaradi u Hondurasu, država plati 10 dolara za borbu protiv bolesti uzrokovanih pušenjem.

Vezane vijesti

Ministar Ostojić: Uvest ćemo reda u kombinirani rad liječnika

Ministar Ostojić: Uvest ćemo reda u kombinirani rad liječnika

Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je izjavio da je u zadnjih osam godina radio tko hoće i kako hoće, odgovarajući na novinarsko pitanje o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika