24.02.2011. / 00:01

Autor: Nacional.hr

Istok Libije u rukama prosvjednika; Sarkozy pozvao je na hitne sankcije EU-a

Izvješća prosvjednika pišu o stotinama ubijenih i zatočenih plaćenika, koji pokušavaju ostvariti Gaddafijev naum

Talijanski ministar unutarnjih poslova Minister Roberto Maroni razgovara s francuskim kolegom Briceom Hortefeuxom na sastanku u Rimu. Ministri mediteranskih zemalja UN-a sastali su se kako bi raspravili pitanje izbjeglica iz Libije (Reuters)
Talijanski ministar unutarnjih poslova Minister Roberto Maroni razgovara s francuskim kolegom Briceom Hortefeuxom na sastanku u Rimu. Ministri mediteranskih zemalja UN-a sastali su se kako bi raspravili pitanje izbjeglica iz Libije (Reuters) Stanovnica Tripolija priča o sporadičnim pucnjevima prošle noći u Tripoliju, no ujutro su ulice bile puste i čiste kao da se ništa nije dogodilo, izvještava CNN.

Kaže kako je na ulicama povećana prisutnost snaga sigurnosti, postavljene su nove kontrolne točke, pogotovo u centru. Kretanje stanovnika je ograničeno, sve je veća nestašica hrane. Izvješća prosvjednika pišu o stotinama ubijenih i zatočenih plaćenika, koji pokušavaju ostvariti Gaddafijev naum. U međuvremenu još traje evakuacija stranih državljana iz Libije.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozvao je na hitne sankcije EU-a protiv Libije, kao što su zabrana ulaska na teritorij EU-a i financijsko nadgledavanje. Žrtve revolucije u Libiji su i azilanti i izbjeglice, UN-ova agencija za izbjeglice poziva susjedne zemlje na prihvat ljudi iz Libije. Osim ministra unutarnjih poslova ostavku je podnio i ministar pravosuđa Mustafa Abdul Jalil. Izjavio je kako je to učinio iz protesta zbog 'krvave stuacije' i 'prekomjerne uporabe sile' vlasti protiv nenaoružanih prosvjednika, izvještavaju libijske novine Quryna. U Tripoliju se ljudima nudi novac kako bi u automobil stavili Gadafijevu sliku i došli na Zeleni trg. Nekim studentima tripolske Akademije diplomiranih studija nudi se besplatni magisterij ako se pridruže Gadafijevim pristašama na trgu.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika