01.03.2011. / 15:37

Autor: Nacional.hr

U Jemenu se održavaju prosvjedi nazvani 'dan gnjeva'

Prosvjede su organizirale grupe mladih, opozicijske vođe i članovi predsjednikove moćne plemenske grupe tražeći smjenu predsjednika Alia Abdullaha Saleha, koji lobira u narodu, uključujući i kod vjerskih vođa, kako bi vratio simpatije

Današnji prosvjedi ispred sveučilišta u Sani, na fotografiji zastave Egipta i Jemena (Reuters)Današnji prosvjedi ispred sveučilišta u Sani, na fotografiji zastave Egipta i Jemena (Reuters)Tisuće demonstranata okupilo se ispred Sanskog sveučilišta u jemenskom glavnom gradu, piše CNN. Prosvjede su organizirale grupe mladih, opozicijske vođe i članovi moćnih plemenskih grupa tražeći smjenu predsjednika Alia Abdullaha Saleha. Predsjednik lobira u narodu i kod vjerskih vođa, kako bi vratio simpatije.

Podsjetimo se kako je opozicija odbila prijedlog stvaranja zajedničke vlade i kako će stajati uz 'zahtjeve ljudi' do 'pada režima'.

Vođe plemenskih grupa, uključujući Nacionalno solidarno vijeće plemena Hashid, čiji član je i Saleh te pleme Baqil poslale su svoje članove na demonstracije. Na ove prosvjede ponovo su pozvale i stranke združenog zbora.

Saleh nije pokoleban u svojoj odluci da ostane na čelu države, ove subote obratio se vojnim dužnosnicima rekavši kako je organizirana urota protiv jemenskog zajedništva. Dodao je kako su demonstranti u gradu Adenu izazvali štetu iz 'sebičnosti'. Prosvjednici osim boljih životnih uvjeta, traže iskorijevanje korupcije i veće političke slobode.

Predsjednik Saleh optužio je SAD i Izrael za 'uspostavljanje' antivlade u Arapskom svijetu. Prosvjedi su organizirani i u gradovima Taizu i Ibbu. Probleme vladajućem režimu rade i militanti na jugu zemlje, u sukobima je ubijen jedan vojnik.

Vezane vijesti

Putin idućeg tjedna na turneji po Bliskom Istoku

Putin idućeg tjedna na turneji po Bliskom Istoku

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetit će slijedećeg tjedna Jordan i Izrael, kako bi izložio stajališta Moskve o velikim krizama u regiji,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika