01.03.2011. / 16:25

Autor: Hina

Predstavnici izbjeglih Srba predali peticiju protiv hrvatskog prijema u EU

Predstavnici izbjeglih Srba iz Hrvatske u utorak su predsjednici srbijanskog parlamenta Slavici Đukić Dejanović uputili prijedlog rezolucije o pravima izbjeglih i presliku 45 tisuća potpisa potpore peticiji kojom se želi spriječiti da Hrvatska postane članicom Europske unije (EU) prije nego ispuni njihove zahtjeve.

Predstavnici izbjeglih Srba traže blokadu hrvatskih pregovoraPredstavnici izbjeglih Srba traže blokadu hrvatskih pregovoraPredstavnici izbjeglih Srba iz Hrvatske u utorak su predsjednici srbijanskog parlamenta Slavici Đukić Dejanović uputili prijedlog rezolucije o pravima izbjeglih i presliku 45 tisuća potpisa potpore peticiji kojom se želi spriječiti da Hrvatska postane članicom Europske unije (EU) prije nego ispuni njihove zahtjeve.

Prijedlog rezolucije već je upućen i predstavnicima zastupničkih klubova, prenijela je srbijanska agencija Beta dodajući kako je potpise na pisarnici Doma Narodne Skupštine predao predsjednik Koalicije udruga izbjeglih Miodrag Linta.

"Ovim tražimo od svih relevantnih institucija da se proces pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji ne nastavi dok se ne riješe sva pitanja prognanih i izbjeglih Srba", naveo je Linta te pored imovinskih, kao najvažnija naveo pitanja tajnih popisa osumnjičenih za ratne zločine.

Potpisi su, dodaje Beta, već prije predani predsjedniku Srbije Borisu Tadiću.

Linta je sredinom veljače najavio da će 45 tisuća prikupljenih potpisa za peticiju, cilj koje je spriječiti da Hrvatska postane članicom EU prije nego se ispune zahtjevi izbjeglih Srba, biti fotokopirano u 20 primjeraka koji će biti upućeni srbijanskoj vladi i parlamentu, najvišim europskim tijelima, veleposlanstvima SAD-a, Rusije i Kine te da će prvi paket preslika biti uručen srbijanskom predsjedniku.

"Želimo da Narodna skupština zaključi da Hrvatska krši ljudska prava izbjeglih i prognanih Srba i građana Srbije koji su oštećeni u svojim pravima u Hrvatskoj", rekao je Linta, objašnjavajući svoj zahtjev.

Njegova udruga također, kako je rekao, želi da srbijanski parlament podupre peticiju izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske te da srbijanskoj vladi naloži da u Bruxellesu i svim relevantnim središtima u međunarodnoj zajednici zatraži isticanje važnosti poštivanja njihovih ljudskih prava.

Udruga rezolucijom želi postići i da srbijanski parlament zatraži od vlade izradu polazišta za, kako je rekao, sadržajne pregovore s hrvatskom vladom o pronalaženju trajnog i sveobuhvatnog rješenja pitanja izbjeglica.

Predstavnici izbjeglih Srba iz Hrvatske počeli su u Srbiji 15. prosinca 2010. prikupljati potpise za potporu peticiji cilj koje je spriječiti da Hrvatska postane članicom EU-a prije nego se trajno riješe otvorena pitanja izbjeglih Srba. Peticiju je sredinom listopada potpisalo 100 izbjegličkih i zavičajnih udruga okupljenih u Koaliciji udruga izbjeglih i Asocijaciji izbjegličkih udruga u Srbiji. Njome je zatraženo rješenje 12 otvorenih pitanja Srba iz Hrvatske, a njezini pokretači najavili su da će od EU-a zatražiti da ne dopusti zatvaranje poglavlja 23. Pravosuđe i temeljna prava u pregovorima s Hrvatskom.

Među ostalim, izbjeglice traže povrat pokretnina i nekretnina, obnovu imovine uništene u ratu i, kako navode, "terorističkim akcijama", naknadu za uništene, oštećene i nestale pokretnine i nekretnine, povrat oduzetih stanarskih prava ili pravičnu naknadu bez uvjetovanja i ograničenja.

Potpisnici također traže isplatu zaostalih mirovina i priznanje radnog staža, reviziju presuda za ratne zločine donesenih u odsutnosti okrivljenika te, kako se navodi, "pošteno i ujednačeno procesuiranje ratnih zločina i prestanak etnički motiviranih suđenja".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
7/1/11

djani, 01.03.11. 17:24

SANU i SPC vas školuju ,ali daleko ste dogurali uz tu četničiju i četnikovanje.--Dobri savjetnici!!!!!
Najprije ratna odšteta prema RH,tek onda vaša nazovi prava ,više ih imate zlotvori jedni nego Hrvati.
Samo tužakate i cvilite ,nemožete vi bez NDH ,pa normalno kad je smrdija mrtva i nikad nije ni bila živa a i od čega će biti živa crkotina od te nazovi .države.
Uvijek ste pljačkali NDH ali nećete više,sada cvilite po svijetu gamadi ,a ne ljudi ,vi ste genocidni narod jedini u svijetu a i pobrali ste tu titulu


registracija
7/1/11

djani, 01.03.11. 17:26

čiji je Zemun,Vojvodina cijela??
samo otimate zahvaljujući vjetrovima koji pušu u svijetu zadnjih 100 godina,ali neće više ići tako,sada će te na drvene plugove još ih imate i čuvajte ih trebat će vam.
pljačkaši Hrvatske,jedina manjina koja pljačka i sere po RH ste vi opančari ,cigani prljavi


registracija
7/1/11

djani, 01.03.11. 17:29

Otimate od RH na koju ste agresiju izvršili iz pravca smrdije i cvijeće posipali po tenkovima ,a sad u anketama neznate da se rat dogodio u RH .
E da je vama Jasenovac toliko smetao nikad vi nebiste više ovamo nego MIT-MIT-MIT,to vas spašava laganje i obmanjivanje,ma svi ste do jednog isti ,i školovani i neškolovani


registracija
7/1/11

djani, 01.03.11. 17:30

samo vi izazivajte da se riješe sva pitanja za vas,riješit ćemo ih nebojte se.


registracija
26/2/11

markirani, 01.03.11. 20:38

Đani, ti previše sereš !!! Ili nemaš mozga nimalo i uopće. Pokrij se po ušima svojim fašističkim ustašiću slinavi !!!


registracija
12/12/10

Klarens, 02.03.11. 04:08

KRIVOUSTI svrbski sluga je samovoljno
mimo SABORA velikosvrbcima uvalio
ABOLICIJU ????
To treba reviziju pod hitno !!!!
I onda oni ispadaju VELEIZDAJICE
i kao takvi..?????
KOGA BRIGA !!!!!


registracija
20/8/10

McCoy, 02.03.11. 06:11

Djani promeni terapiju, od ove ti je samo jos gore.


registracija
12/1/11

Patricija13, 02.03.11. 14:12

Stvarno, čemu ta peticija?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika