10.03.2011. / 15:07

Autor: Nacional.hr

Irski premijer Enda Kenny otkrio sastav nove vlade

Veteran pobjedničke stranke Michael Noonan ima 30 godina staža u parlamentu i postat će ministar financija

Irski premijer Enda KennyIrski premijer Enda KennyIrski premijer Enda Kenny otkrio je sastav nove vlade, izvještava france24.com. Izjavio je kako će 10 zastupnika iz njegove stranke, Fine Gael, postati ministri, dok je pet ministarskih mjesta rezervirano za članove Radničke stranke. Veteran pobjedničke stranke Michael Noonan ima 30 godina staža u parlamentu i postat će ministar financija. Brendan Howlin iz Radničke stranke preuzet će mjesto ministra rashoda i reformi. Mjesto ministrice socijalne zaštite nenadano je pripalo potpredsjednici stranke Fine Gael, Joani Burton. Vođa Radničke stranke Eamon Gilmore obnašat će dužnost premijerovog zamjenika i ministra vanjskih poslova.

Podsjetimo kako je 59-godišnji bivši učitelj izabran u srijedu s 117 glasova i 27 protiv za premijera u donjem domu parlamenta. On predsjeda koalicijom pobjedničke stranke desnog centra Fine Gael s 76 zastupničkih mjesta i centralno lijeve Radničke stranke s 37 mjesta u parlamentu, od ukupno 166 mjesta. Obnavljanje razrušenog gospodarstva 'Keltskog tigra' i ponovno ugovaranje uvjeta dane financijske pomoći od 85 milijarde eura od MMF-a i EU, jedni su od osnovnih zadataka nove vlade. Jedna od prvih mjera je i smanjivanje plaća dužnosnika vlade, a o ekonomskim mjerama i novom ugovoru Kenny će već danas razgovarati s predsjednikom Europske komisije, Joseom Manuelom Barrosom. Za petak dogovoren je samit čelnika zemalja eurozone.

Brian Cowenova stranka Fianna Fail dominirala je irskom politikom 80 godina, no ovaj put osvojila je samo 20 mjesta u Dailu. Vladajućoj koaliciji suprotstavljena je lijeva opozicija stranke Sinn Fein s 14 mjesta i 19 nezavisnih zastupnika, koji su oformili Ujedinjenu lijevu savezničku grupu. S namjerom da 'povećaju međunarodni kredibilitet' koalicija će se držati gospodarskih ciljeva koje je prošla vlada izložila u četverogodišnjem planu.

Vezane vijesti

Sinn Fein želi referendum o ujedinjenju s Irskom

Sinn Fein želi referendum o ujedinjenju s Irskom

Sjeverna Irska trebala bi održati referendum o tome želi li ostati britanska ili postati dio ujedinjene Irske, moguće već 2016. godine, priopćio je u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika