Objavljeno u Nacionalu br. 800, 2011-03-15

Autor: Marko Biočina

PREMIJERKIN FINANCIJSKI UDAR NA NAFTNU INDUSTRIJU

Zbog 7 lipa uštede Vlada Ini uzima 25 milijuna dolara

Kako doznaje Nacional iz izvora u Ministarstvu gospodarstva, takav prijedlog, čiji je autor navodno državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Nataša Vujec, čelnicima domaćih naftnih kompanija predstavljen je prošlog tjedna i izazvao je golemo nezadovoljstvo

PREMIJERKA Jadranka Kosor
pokrenula je promjene Pravilnika o utvrđivanju cijena naftnih derivataPREMIJERKA Jadranka Kosor pokrenula je promjene Pravilnika o utvrđivanju cijena naftnih derivataHrvatska vlada u tajnosti je pripremila izmjene Pravilnika o utvrđivanju cijena naftnih derivata na temelju kojih se mijenja način izračuna maksimalne cijene goriva u Hrvatskoj. Posljedica nove formule izračuna je to da bi naftne kompanije koje posluju u Hrvatskoj mogle pretrpjeti gubitke u iznosu od otprilike 33 milijuna američkih dolara godišnje, dok će ušteda za građane iznositi oko 7 lipa po litri goriva. Tako ispada da će Vlada izazvati financijski udar na poslovanje domaćih naftnih kompanija, i to kako bi građanima omogućila uštedu od tri kune po prosječnom spremniku goriva.

Kako doznaje Nacional iz izvora u Ministarstvu gospodarstva, takav prijedlog, čiji je autor navodno državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Nataša Vujec, čelnicima domaćih naftnih kompanija predstavljen je prošlog tjedna i izazvao je golemo nezadovoljstvo, a neki od predstavnika stranih tvrtki u Hrvatskoj navodno su čak zaprijetili kako će u slučaju uvođenja takvog novog modela izračuna cijena podnijeti tužbu protiv Hrvatske pred mjerodavnim institucijama Europske unije.

NAJVEĆI GUBITNIK takvog novog modela trebala bi biti nacionalna naftna kompanija Ina, čiji bi godišnji prihodi mogli biti manji za 25 milijuna dolara. To je otprilike 15 posto prošlogodišnje Inine dobiti, pa je izvjesno kako bi uvođenjem novog načina izračuna cijene naftnih derivata dugoročno bila znatno umanjena dobit te kompanije, pa i vrijednost dionica koje u gotovo većinskoj količini posjeduju država i domaći mirovinski fondovi. Upravo zato nejasno je zašto bi netko u Ministarstvu gospodarstva u aktualnom trenutku donio takav pravilnik, osobito s obzirom na napete međuvlasničke odnose Vlade i MOL-a u upravljanju Inom. Donoseći uredbu kojom se izravno smanjuje profit tvrtke Vlada bi, među ostalim, mogla izazvati zaustavljanje dijela investicijskih aktivnosti u Ini. Uostalom, uz godišnji gubitak od 25 milijuna dolara, Ina bi u sljedećem desetljeću zbog nove formule izračuna mogla izgubiti novac u vrijednosti investicije za modernizaciju rafinerije u Sisku. Utjecaj na profit drugih manjih kompanija mogao bi biti još veći, s obzirom na to da one već dugo vremena posluju s iznimno niskom profitnom maržom.

PRIMJERICE, TRGOVAČKE marže koje naftnim kompanijama u Hrvatskoj određuje država nisu se mijenjale do 2001. godine, dok je u istom vremenu cijena nafte porasla šest puta, pa su trgovci očekivali kako bi one uskoro mogle biti povećane. Ipak, dogodilo se upravo suprotno, tako da se može očekivati kako će, ako Ministarstvo gospodarstva ustraje u svojoj namjeri, idućih godina sve investicije u naftnom sektoru u Hrvatskoj biti stopirane. Inače, prema nikad potvrđenim informacijama Nataša Vujec je prije nekoliko mjeseci gotovo bila smijenjena nakon medijskih optužbi da je ministarstvo dopustilo Ini preveliko povećanje cijene benzina.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 15.03.11. 13:37

sve debilnije poteze rade od debilizma se više neznaju ni u ogledalo pogeldati


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika