17.03.2011. / 14:48

Autor: Martina Čizmić

Sunce sija ko' tepsija: Kosor predstavila 10 projekata, najavila posao za stotine građana

Učiniti ćemo sve na uklanjanju prepreka za investiranje na koje nam ukazuju ovi veliki investitori koji danonoćno dolaze u Ured potpredsjednika za investicije, najavila je premijerka

Jadranka KosorJadranka KosorKao što je to najavila, premijerka Jadranka Kosor održala je danas prezentaciju javnih investicijskih projekata. Podsjetimo, Vlada je najavila 40-ak javnih investicijskih projekata vrijednik gotovo 14 milijardi eura koji bi trebali pokrenuti gospodarski oporavak.

Prezentacija koju je premijerka održala u Banskim dvorima znakovito je započeta slikom vedrog neba i sunca koje blještavo sjaji dok su crni oblaci tek na rubovima fotografije. Želi li premijerka i na taj način poručiti državi kako ju čeka "blještava budućnost"?

Predstavljeno je deset projekata vrijednih 13 milijardi kuna koji bi trebali započeti s realizacijom u drugom kvartalu 2011. godine. Najvrijedniji projekt je gradnja novog bloka u Termoelektrani Plomin vrijedan oko 5,5 milijardi kuna, a koji je dio HEP-ovog investicijskog plana.

Predviđano je da tijekom drugok kvartala HEP odabere strateškog partnera za izgradnju drugog bloka u Plominu, koji bi trebao biti instalirane snage od 500 megavata.

Uz Plomin, najveći je projekt izgradnja Jugoistočnog europskog produktovoda vrijedan gotovo 3,2 milijardi kuna. Janaf bi kao investitor trebao tijekom drugog kvartala osnovati tvrtku kćer koja bi bila nositelj projekta. Produktovod bi trebao biti dugačak 677 kilometara, a omogućio bi otvaranje domaćeg i regionalnog tržišta naftnih derivata kroz luku Omišalj.

Osim projekata iz energetike, Vlada planira pokrenuti i turistički projekt Brijuni Rivijera čija se vrijednost kreće od dvije do 2,5 milijarde kuna. Predviđena je gradnja i obnova hotelskog i apartmanskog smještaja koji bi bili visoko kategorizirani, gradnja dvije luke za nautički turizam te gradnju sportsko-rekreacijskih sadržaja.

Projekt Brijuni Rivijere podijeljen je na tri manja projekta. Pineta, vrijedna od 800 do 900 milijuna kuna kojom bi se direktno zaposlilo 300, a indirektno 430 ljudi. Hidrobaza, vrijedna 700 do 900 milijuna kuna, koja bi u konačnici trebala zaposliti oko 500 ljudi i Sv. Katarina i Monumenti, vrijedna od 500 do 700 milijuna kuna, koji bi zaposlio nešto manje od 500 ljudi. Za svaki od ta tri projekta raspisati će se zaseban međunarodni natječaj kojim će se ići na koncesiju.

Osim ova tri velika projekta, premijerka Kosor predstavila je i nekoliko manjih. Izgradnju plinovoda u Dalmaciji, što je projekt vrijedan 687 milijuna kuna, a provesti će ga Plinacro.

Tu je i projekt modernizacije Hrvatskih željeznica vrijedan 700 milijuna kuna. HŽ će ugovoriti izgradnju 20 dizel-električnih lokomotiva koje će zamijeniti postojeće lokomotive. Do polovice godine završiti će se rekonstrukcija i daljnji razvoj infrastrukture na koridoru Vb, X i obnova željezničkog mosta Sava-Jakuševac. U planu je do izgradnja i naftnog terminala u luci Slavonski Brod, vrijedna 150 milijuna kuna.

Predstavljena su i dva projekat Hrvatskih voda ukupne vrijednosti 310 milijuna kuna koji će obuhvatiti izgradnju obrambenih nasipa na rijeci Neretvi te odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda u Slavonskom Brodu.

"Vlada će pratiti i podupirati i ove velike privatne projekte o kojima smo nedavno razgovarali s privatnim poduzetnicima. Uz to učiniti ćemo sve na uklanjanju prepreka za investiranje na koje nam ukazuju ovi veliki investitori koji danonoćno dolaze u Ured potpredsjednika za investicije. Veliki interes, novi poticaji, na kojima užurbano radimo", rekla je premijerka i najavila izmjene nekih zakona kojima će se dodatno ukloniti prepreke za investiranje.

Što se tiče projekata iz prvog kvartala, pohvalila se da su svi projekti realizirani u rokovima te izrazila svoju nadu da će tako biti i s danas predstavljenim projektima.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
7/9/07

Vinogradar, 17.03.11. 17:31

Kladim se da je
Jaci
ove javne investicijske projekte
osobno predložio
Hebrang!


registracija
10/11/10

Kakaric, 18.03.11. 01:34

KOSORICE
Normalno da sve “ funkcionira” kada si iz države protjerala hrvate koji su ukazivali na kriminali korupciju u vrijeme kada si TI i SANADER tvrdili da ista u Hrvatskoj ne postoji.
Normalno da za tebe sve štima jer manipuliraš DORH-om i MUP-om i dozvoljavaš samo one istrage koje tebi i HDZ-u odgovaraju.
Objavi istinu , iz koji to razloga ja Branko Kakarić ne smijem izaći pred Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Nacionalnog programa suzbijanja korupcije ??????
Kosorice - zašto ti kao premijerka podržavaš MUP-ovce koji mi prijete likvidacijom i namještanjem kriminalnog dosjea, i koji cijeli niz godina teroriziraju moju obitelj ????


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika