22.03.2011. / 15:39

Autor: Nacional.hr

Lijekovi za ćelavost uzrokuju seksualne poteškoće kod muškaraca

Ispitani muškarci, mahom mlađe dobi i dobroga zdravlja seksualne poteškoće su imali i do 10 godina nakon prestanka uzimanja lijeka

Lijekovi uzrokuju seksualne poteškoće zbog tvari finasterida Lijekovi uzrokuju seksualne poteškoće zbog tvari finasterida Nova studija je pokazala da bi lijekovi protiv ćelavosti mogli kod muškaraca uzrokovati dugotrajne seksualne poteškoće. Lijekovi na recept Propecia i Proscar koje proizvodi Merck kao neke od nuspojava mogu kod muškaraca smanjiti libido i mogućnost da dožive orgazam, prenosi Time.

Ovo su rezultati studije koja je objavljena u časopisu Journal of Sexual Medicine koju su proveli znanstvenici sa medicinskoga fakulteta Sveučilišta George Washington. Ovi lijekovi uzrokuju seksualne poteškoće zbog tvari finasterida i ispitani muškarci, mahom mlađe dobi i dobroga zdravlja, su seksualne poteškoće imali od 3 mjeseca pa čak i do 10 godina nakon što su prestali uzimati lijekove.

Od ispitanika koji su finasterid uzimali samo nekoliko dana 94 posto ih je tvrdilo da im je oslabila seksualna želja, 92 posto da se teško uzbuđuju i da imaju erektilnu disfunkciju, a 69 posto da teško doživljavaju orgazam. Pretpostavlja se da lijekovi utječu na mozak i hormone zbog čega dolazi do ovakvih nuspojava.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika