23.03.2011. / 16:17

Autor: Nacional.hr

Probuđena savjest: Japanski inženjer prikrivao grešku u reaktoru 4 Fukushime

Reaktor 4, koji u trenutku potresa nije bio u funkciji, Tanaka smatra "tempiranom bombom", jer vjerojatno ne bi izdržao potres da je bio u pogonu

Nuklearna elektrana FukushimaNuklearna elektrana FukushimaNuklearna kriza koju je izazvalo oštećenje nuklearne elektrane Fukushima u Japanu nakon razornog potresa i tsunamija dobila je novu dimenziju nakon što je jedan japanski inženjer priznao kako je prije četrdeset godina, prilikom izgradnje nuklearke, pomogao prikriti grešku u reaktoru 4.

Bloomberg piše kako je inženjer Mitsuhiko Tanaka radio za Hitachi koji je 1974. isporučivao čelik za izgradnju reaktora u nuklearki. Sam je priznao kako je pomogao prikriti grešku u 250 milijuna dolara vrijednom čeličnom kučištu reaktora, čime je, uvjeren je, pomogao i spriječiti stečaj Hitachija.

Naime, tlačna posuda reaktora oštećena je u posljednjem koraku proizvodnog procesa koji je trajao 2,5 godine. Cilindar visok 20 i promjera šest metara imao je iskrivljene stijene zbog kojih ga je trebalo odbaciti kao škart. No, Tanakin šef je odlučio preoblikovati cilindar kako bi se greška prikrila.

Reaktor 4, koji u trenutku potresa nije bio u funkciji, Tanaka smatra "tempiranom bombom", jer vjerojatno ne bi izdržao potres da je bio u pogonu.

No, ovo nije prvi put da Tanaka upozorava kako je Fukushima "tempirana bomba". Na grešku u čeličnom kučištu upozorio je i japansko ministarstvo za trgovinu još 1988., a dvije godine kasnije ju je i istaknuo u svojoj knjizi "Zašto je atomska energija opasna".

U Hitachiju potvrđuju kako su upoznati s "greškom" u kučištu, ali da smatraju kako ona ne predstavlja sigurnosni rizik.

Vezane vijesti

Otpor kao životni stil

Otpor kao životni stil

Eckhard Tietke više ne može odgledati niti jedan krimić: "Ovdje smo toliko često konfrontirani s policijom, plavim žmigavcima i zvukom sirene, da ja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika