28.03.2011. / 18:14

Autor: Nacional.hr

U eksploziji u tvornici oružja u Jemenu poginulo najmanje 110 ljudi

Doktori kažu kako je skoro nemoguće prebrojati žrtve, zbog sile eksplozije koja je ostatke tijela porazbacala uokolo

Ostaci tvornice oružja u Jaaru (Reuters)Ostaci tvornice oružja u Jaaru (Reuters)Nekoliko eksplozija u tvornici oružja u južnom Jemenu ubilo je najmanje 110 ljudi, kažu doktori, a izvještava BBC.

Tvornicu koja proizvodi municiju i kalašnjikove u gradu Jaaru opljačkali su u nedjelju islamski militanti, nakon sukoba sa snagama sigurnosti. Nije jasno što je izazvalo današnju eksploziju iako su lokalni stanovnici nastavili krasti municiju iz tvornice. Među poginulima je puno žena i djece. "Tamo ima mnogo spaljenih tijela. Ne mogu ni opisati situaciju", rekao je doktor iz Jaar al-Razi bolnice. Doktori kažu kako je skoro nemoguće prebrojati žrtve, zbog sile eksplozije koja je ostatke tijela porazbacala uokolo.

Jemen već tjednima potresaju demonstracije kojima se poziva na ostavku predsjednika Alija Abdullaha Saleha. Vođa opozicije Jassin Noman izjavio je za BBC kako je u zemlji zabilježen 'slom sigurnosti'. "Ovaj režim je sad u nemogućnosti da kontrolira zemlju", rekao je Noman, pozivajući predsjednika na ostavku. Narod Jemena žali se na nezaposlenost koja je negdje oko 40 posto, 40 posto stanovništva zarađuje manje od dva dolara po danu, rastu cijene hrane, zabrinjavajuće su stope neishranjenosti. Više od dvije trećine populacije ima manje od 24 godine, pismeno je samo pola stanovništva. Naftne rezerve nestaju, kao i prihodi od naftnog biznisa, ulaganja u gospodarstvo su skoro nikakva. Ima problema s nestašicom vode i slabom centralnom vladom. Od sigurnosnih pitanja zabrinjavaju separatistički pokret na jugu i pobuna šiitskih Huta na sjeveru.

Vezane vijesti

Egipat pozvao na velike prosvjede

Egipat pozvao na velike prosvjede

Egipatski prodemokratski borci koji su 2011., potaknuli pobunu i pad predsjednika Hosnija Mubaraka pozvali su na velike prosvjede u utorak poslije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika