Objavljeno u Nacionalu br. 802, 2011-03-29

Autor: Marko Biočina

'WHERE IS PATRIZIA'

Zadarski slikar prvi naslikao sliku antivladinih prosvjeda

Kako kaže Radman, inače zaposlen kao profesor likovne umjetnosti u gimnaziji Jurja Barakovića slika je nastala slučajno tijekom njegova nedavnog posjeta Zagrebu

"Where is Patrizia?""Where is Patrizia?"Zadarski slikar Valentino Radman vjerojatno je prvi hrvatski umjetnik koji je stvorio djelo inspirirano protuvladinim prosvjedima. Radi se o slici nazvanoj "Where is Patrizia" koja prikazuje jednu scenu tijekom prosvjeda na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Kako kaže Radman, inače zaposlen kao profesor likovne umjetnosti u gimnaziji Jurja Barakovića slika je nastala slučajno tijekom njegova nedavnog posjeta Zagrebu: "Prije par tjedana skoknuo sam u Zagreb pogledati Babićevu i Jordanovu izložbu u Modernoj galeriji. Na izlasku, još pun dojmova, osobito Babićevim zastavama, dočekalo me još zastava prosvjednika koji su koračali prema Cvjetnom trgu. Kako sam imao vremena do polaska busa odšetao sam se i ja tamo. Na trgu je scena bila veoma dojmljiva i puna simbolike. Na brzinu sam uradio nekoliko skica, fotkao detalje koje nisam imao vremena pohvatati olovkom i po povratku u Zadar krenuo slikati."

Rezultat je ulje na platnu, dimenzija 70 x 50 centimetara, a Radman kaže kako mu je drago što je mogao tom slikom dati svoj osobni komentar događaja.

Vezane vijesti

Egipat pozvao na velike prosvjede

Egipat pozvao na velike prosvjede

Egipatski prodemokratski borci koji su 2011., potaknuli pobunu i pad predsjednika Hosnija Mubaraka pozvali su na velike prosvjede u utorak poslije… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 29.03.11. 04:39

mozda bi bolji naziv bio "Where is Croatia" jer nista od nje nije ostalo nakon krade koja je trajala sve ove godine.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika