29.03.2011. / 17:51

Autor: Hina

"Gerrymandering" - prekrajanje izbornih okruga u SAD-u

Prekrajanje izbornih jedinica, koje ovih dana izaziva polemike u Hrvatskoj, uobičajeno je u mnogim demokracijama, posebno u onima s većinskim izbornim sustavima kao što je američki, gdje je ta praksa prije 200 godina nazvana "gerrymanderingom" - po prezimenu guvernera Massachusettsa koji ju je ozakonio.

Izdanje Boston Gazette s "Gerrymanderom" (Foto: Wikipedia)Izdanje Boston Gazette s "Gerrymanderom" (Foto: Wikipedia)Prekrajanje izbornih jedinica, koje ovih dana izaziva polemike u Hrvatskoj, uobičajeno je u mnogim demokracijama, posebno u onima s većinskim izbornim sustavima kao što je američki, gdje je ta praksa prije 200 godina nazvana "gerrymanderingom" - po prezimenu guvernera Massachusettsa koji ju je ozakonio.

Prije više od dva stoljeća, godine 1812. guverner Massachusettsa i kasniji potpredsjednik SAD-a Elbridge Gerry potpisao je opskurni zakon o izmjeni granica izbornih okruga koji je pomogao da njegova Demokratsko-republikanska stranka ostane na vlasti, i time ozakonio jednu od najdugovječnijih ostavština u američkoj politici: "gerrymandering".

Sam termin skovao je list Boston Gazzete u ožujku 1812. komentirajući izgled jednog od guvernerovih novih izbornih okruga koji je na zemljovidu nalikovao daždevnjaku - salamanderu, nazivajući ga "Gerry - mander". Popularnosti termina pridonijela je i prateća karikatura na kojoj je taj neprirodni izborni okrug na karti Massachusettsa prikazan kao izmišljena životinja s kandžama, krilima i glavom zmaja.

Prema američkom Centru za glasanje i demokraciju - Fair Vote, "gerrymandering" je nepravedna stranačka zlouporaba koju su koristile obje stranke u SAD-u, "minimalizirajući time ulogu birača u političkom procesu".

"Zastupnici i njihovi politički partneri koriste prekrajanje okruga kako bi izabrali svoje birače, prije nego birači imaju priliku birati njih", ističe Fair Vote na svojoj web stranici, napominjući kako je taj proces "okrutan i nepošten" pa je dobro što se događa samo jednom u desetljeću, nakon popisa stanovništva.

Prekrajanju izbornih okruga mnogi politički analitičari pripisuju dio zasluga za desetljetne karijere mogih američkih kongresnika i senatora, koji jednom kada su izabrani brzo svladaju izborni inženjering pa rijetko gube reizbore.

"Gerrymandering" se najčešće koristi u prilog vladajućoj stranci ili izabranom dužnosniku, a izrazito je djelotvoran u većinskim izbornim sustavima, dok mu je značenje manje u razmjernim izbornim sustavima.

U nekim zemljama, poput Velike Britanija i Kanade određivanje granica izbornih jednica povjereno je nestranačkim organizacijama kako bi se spriječio "gerrymandering". Ta je praksa najčešća u zemljama gdje su izabrani političari nadležni za određivanje izbornih granica.

Ciljevi "gerrymanderinga" su maksimalizirati učinak glasova svojih pristaša i minimalizirati učinak glasova za protivnika, za što se rabe dvije strategije - "grupiranje" i "razdvajanje".

Kod pakiranja se najveći mogući broj glasača istoga tipa koncentrira u jednu izbornu jedinicu, kako bi se ograničio njihov utjecaj u drugim jedinicama. Primjer je "grupiranje" afričko-američkih, pretežito liberalnih, birača u jednu izbornu jedinicu u Sjevernoj Karolini.

Kod razdvajanja se glasači istoga tipa raspršuju među mnogim izbornim jedinicama, kako ne bi imali dovoljno jak glasački blok u jednome okrugu. Primjer je podjela liberalnih birača iz središta Columbusa, u Ohiu, po okruzima u predgrađima s konzervativnim biračima.

Kada se koristi da bi određenoj stranci dao nerazmjernu moć, termin "gerrymandering" ima negativne konotacije, no on može imati i pozitivne učinke kada se primjerice koristi u saveznim izbornim jedincima u SAD-u kako bi unutar većine donio razmjernu zastupljenost afroameričke ili druge manjine.

Kako bi se ograničile mogućnosti stranaka da prekrajanjem izbornih jedinica favoriziraju svoje kandidate a kažnjavaju suparnike, Fair Vote je 2005. godine pokrenuo inicijativu za reformu sustava prekrajanja izbornih okruga u saveznim državama, u okviru koje prati prijedloge i učinke prekrajanja na buduće izbore. Cilj za koji se zauzima ta organizacija jest da se izmjenama izbornih granica osigura veća konkurentnost i veći izbor za birače, te raznolikija zastupljenost u izabranim tijelima i vladama.

Uoči ovogodišnjeg prekrajanja granica izbornih okruga u SAD-u, Fair Vote vodi kampanju i za postupno uvođenje razmjernog izbornog sustava u politički sustav, kako bi se osigurala bolja zastupljenost američkih birača i veća relevantnost njihovih glasova.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika