02.04.2011. / 18:54

Autor: Hina , Nacional.hr

Vlada potvrdila

'Hanfa podnijela kaznenu prijavu DORH-u zbog manipulacija s dionicama Ine'

"Hanfa je podnijela prijavu Državnom odvjetništvu (DORH) na temelju sumnje da su dionice koje su sporne, stečene opranim novcem, odnosno manipulacijom", kazala je Kosor

Foto: ArhivaFoto: ArhivaHrvatska vlada danas nije raspravljala o izmjenama Zakona o privatizaciji Ine, jer je odlučila sačekati rezultate istrage koje je pokrenulo Državno odvjetništvo o spornoj kupovini dionica Ine, a koja je pokrenuta prema Slovačkoj, Mađarskoj i Cipru, rekla je premijerka Jadranka Kosor na današnjoj sjednici Vlade.

Objašnjavajući zašto Vlada neće danas, kako je ranije bilo najavljivano, raspravljati o prijedlogu izmjena Zakona o privatizaciji Ine, premijerka je podsjetila da Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) prije toga zaustavila trgovanje dionicama Ine.

"Hanfa je podnijela prijavu Državnom odvjetništvu (DORH) na temelju sumnje da su dionice koje su sporne, stečene opranim novcem, odnosno manipulacijom", kazala je Kosor.

Istaknula je da je u međuvremenu DORH počeo provjeravati što se događa, a temeljem Zakona o kaznenim djelima na tržištu kapitala, te da je istraga pokrenuta prema Slovačkoj, Mađarskoj i Cipru.

"Odlučili smo pričekati rezultate istrage i odluke DORH-a", rekla je premijerka, dodajući da DORH, kao i Vlada, štiti interese Republike Hrvatske.

To je stavila i u kontekst "najnovijih događaja, istražnih radnji vezanih uz Inu".

Napomenula je kako će se pratiti i odluke Hanfe, kao i ako bi se eventualno nastavilo stjecanje dionica Ine "na tako netransparentan način".

"Vlada će, kao ugovorna strana, tražiti rješenja u razgovoru i dogovoru s MOL-om, vodeći pritom računa o strateškim interesima Hrvatske", poručila je Kosor.

Premijerka je najavila i kako će se zapravo morati ići na promjenu cijelog zakona o privatizaciji Ine te da je pokrenut i postupak u tom smislu.

"Čekat ćemo rezultate istrage koja je pokrenuta prema Slovačkoj, Mađarskoj i Cipru. Vjerujem da ćemo vrlo brzo dobiti odgovore na mnoga pitanja", ponovila je Kosor. Za nas je, kaže, osobito važna borba protiv bilo kakvog oblika manipulacije.

Stavila je to i u kontekst završetka pregovora s EU o poglavlju 23. (pravosuđe) i jačanju kapaciteta u borbi protiv kriminala i korupcije.

Tijekom ovog tjedna bilo je najavljeno da će Vlada na današnjoj sjednici predložiti izmjene Zakona o privatizaciji Ine po kojima nitko ne bi mogao imati više od 49 posto dionica hrvatske naftne kompanije.

Ta je najava uslijedila nakon što je Hanfa u ponedjeljak, 28. ožujka, privremeno obustavila trgovanje dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi do kraja trgovinskog dana 1. travnja.

Hanfa je u objašnjenju te odluke navela da je u predmetu nadzora nad trgovanjem dionicama Ine utvrdila značajno trgovanje od strane inozemnih investitora te da je je, u cilju transparentnosti trgovanja, zaštite ulagatelja i osiguranja redovitog i pravilnog trgovanja, od nadležnih stranih regulatora zatražila relevantne podatke nužne za utvrđivanje činjenica od značaja za nadzor.

Hanfa je u ponedjeljak objavila i priopćenje u kojem je navela da je raspoložive podatke o investitorima i tijeku trgovanja dionicama Ine "dostavila drugim službenim tijelima u Hrvatskoj na postupanje iz njihove ovlasti i nadležnosti" te da "saznanja iz dnevne obrade podataka o trgovanju kao i dodatne informacije od inozemnih regulatora mogu biti od utjecaja na daljnje postupanje Agencije u smislu obustave trgovanja".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
1/1/70

, 03.04.11. 09:28

JACA je još na slobodi?


registracija
11/1/10

fluid, 03.04.11. 09:29

Ako je moguće na međunarodnom sudu u Hagu pokrenuti proces protiv države Hrvatske za ratni zločin udruživanja u zločinačku organizaciju sa zločinačkim namjerama protiv...onda mora biti moguće pokrenuti i proces protiv vlada i osoba koje su se udružile u udruženu bandu zločinaca i počinile teški ratni zločin,za vrijeme trajanja rata u Hrvatskoj, nad svojim narodom !!!??? Ovo prenemaganje Kosorice i njene kamarile,nije nikakvo domoljublje i želja za očuvanjem hrvatskog srebra.Ono je već davno upravo pod njihovom vlašću razgrabljeno i uništeno.Što se sada mora ulaziti u ovakve poteze je posljedica mita,korupcije i nesposobnosti i SDP-a i HDZ-a posebno.Ovo vidim samo kao mazanje očiju i skretanje sa glavnih tema koje opterećuju svakim danom sve više,živote građana Hrvatske.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika