04.04.2011. / 12:14

Autor: Nacional.hr

Katastrofa na pomolu: Japan ispušta radioaktivnu vodu u more

Tijekom vikenda pukotinu su pokušali zatvoriti smjesom piljevine, starih novina i cementa. U ponedjeljak su se čak poslužili obojanom soli za kupanje ne bi li otkrili gdje točno curi

Platforma koju Tepco planira iskoristiti kao privremeno skladište radioaktivne vode (Reuters)Platforma koju Tepco planira iskoristiti kao privremeno skladište radioaktivne vode (Reuters)Japanski inženjeri bili su prisiljeni ispustiti velike količine radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukushima u ocean kako bi spasili reaktor 2 i napravili prostora za vodu više radijacije.

Kako javlja Reuters, u planu je izgradnja velike zaštitne brane koja bi spriječila daljnje širenje radioaktivne morske vode koju su koristili za hlađenje reaktora. Tepco je potvrdio kako će tijekom dana u more biti ispušteno više od 10 tisuća tona vode čija je radijacija 100 puta iznad dozvoljene razine.

Za postavljanje silikonske brane Tepcu će biti potrebno nekoliko dana, a kako se tijekom tog vremena radioaktivna voda ne bi širila oceanom pokušati će iskoristiti plutajuću platformu u koju, prema informacijama iz Tepca stane 18 tisuća tona vode.

Inženjeri u nuklearki već se danima muče ne bi li zatvorilli pukotinu u betonu kroz koju curi radioaktivna voda. Tijekom vikenda pukotinu su pokušali zatvoriti smjesom piljevine, starih novina i cementa. U ponedjeljak su se čak poslužili obojanom soli za kupanje ne bi li otkrili gdje točno curi.

Vezane vijesti

Otpor kao životni stil

Otpor kao životni stil

Eckhard Tietke više ne može odgledati niti jedan krimić: "Ovdje smo toliko često konfrontirani s policijom, plavim žmigavcima i zvukom sirene, da ja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika