07.04.2011. / 10:52

Autor: Deutsche Welle

Turska i revolucije u arapskim zemljama

Dok je u slučaju Egipta Turska brzo reagirala i premijer Recep Taxxip Erdogan kao prvi šef jedne države apelirao na Hosnija Mubaraka da podnese ostavku, u slučaju ostalih arapskih zemalja stavovi Turske se razlikuju.

Recep Tayyip ErdoganRecep Tayyip ErdoganU slučaju Libije premijer Erdogan se prvo dugo vremena nije uopće izjašnjavao. To i ne čudi s obzirom na intenzivne gospodarske veze između ove dvije zemlje. Turska primjerice već desetljećima u Libiji gradi ceste, tvornice, stambena naselja. I tek kada su prosvjedi protivnika Muamera el Gadafija eskalirali i Turska bila prisiljena odande povući svoje državljane, tek tada je Erdogan pozvao svoga libijskog kolegu da podnese ostavku. Trenutno Turska još uvijek održava diplomatske odnose s Libijom, no istodobno sudjeluje kao članica NATO-a, u ostvarivanju rezolucije UN-a u ovoj sjevernoafričkoj zemlji.

Sa Sirijom već malo drugačije

Glede prosvjeda i zahtijeva za demokratizacijom u Siriji, vlada u Ankari je još suzdržanija. „Naša je dobronamjerna želja da se u Siriji ne dogodi isto što se događa u Libiji. To bi nas jako zabrinulo", nedavno je vrlo oprezno izjavio turski premijer.

Realno gledano, da se u Siriji dogodi isto što i u Libiji, to bi za Tursku značilo gotovo katastrofu. S političke strane Turska bi se morala odlučiti - za ili protiv sirijskoga predsjednika Al Assada što bi joj eventualno moglo nanijeti veliku gospodarsku štetu. Turska je sa susjednom Sirijom naime ekonomski još više povezana no s Libijom, između ostalog i kroz sporazum o slobodnoj trgovini iz 2007. godine.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika