12.04.2011. / 13:59

Autor: Nacional.hr

Roboti u nerokirurgiji – domaća pamet za vrhunske tehnološke domete

Dobrobit ovoga projekta najviše će osjetiti kirurzi i njihovi pacijenti jer će složene neurokirurške operacije primjenom robota biti preciznije i manje rizične

Roboti će biti od velike pomoći u neurokirurgijiRoboti će biti od velike pomoći u neurokirurgijiHrvatski institut za tehnologiju (HIT), unutar svoga već dobro poznaog TEST programa, nastavlja izvrsnu praksu stručne potpore i financiranja inovativnih tehnoloških projekata. Tako je HIT s Fakultetom Strojarstva i brodogradnje iz Zagreba potpisao ugovor vrijedan 2.380.000,00 kuna za financiranje projekta pod nazivom Primjena robota u neurokirurgiji.

Svaki napredak u medicini dočekuje se s velikim nestrpljenjem i odobravanjem jer rezultira pomakom u zdravstvenoj skrbi i dugoročno većom kvalitetom života. Upravo iz tih razloga, javnost puno pažnje pridaje tehnološkim inovacijama u medicini, pa nema sumnje kako će i projekt Primjena robota u neurokirurgiji pobuditi veliku pozornost i izazvati mnoge pozitivne reakcije. Robotika već zauzima važno mjesto kako u cijeloj medicinskoj znanosti, tako i u kirurgiji, a ovim projektom, koji nastaje u suradnji HIT-a, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, KBC-a Dubrava i Hrvatskog instituta za istraživanje mozga, razvit će se interaktivna upravljačka podrška i tehničko okruženje za robotski sustav koji će asistirati pri više različitih vrsta neurokirurških operacija.

Dobrobit ovoga projekta najviše će osjetiti kirurzi i njihovi pacijenti jer će složene neurokirurške operacije primjenom robota biti preciznije i manje rizične. Projekt Primjene robota u neurokirurgiji trajat će 24 mjeeca, a izvodit će se pod vodstvom prof.dr.sc. Bojana Jerbića s Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Predlagatelji projekta su prof. dr. sc. Gojko Nikolić, doc. dr. sc. Darko Chudy i prof. dr. sc. Bojan Jerbić.

Vezane vijesti

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Prema novom Ketchumovom indeksu digitalnog življenja (Ketchum Digital Living Indeks), jednostavnost je ono što ljudi žele od pametnih telefona,… Više

Komentari

registracija
25/1/11

zubicvila, 20.04.11. 21:53

Ideja o uvijekprisutnom pomagaču ili osobnom poslužitelju golica ljudski um otkako je izmišljena lijenost. Kako je ROBovlasništvo polako izlazilo iz mode ljenjivci svih zemalja ujedinili su se i stvorili ROBOTiku.

http://www.gricni.com/robot-covjekov-najbolji-prijatelj


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika