14.04.2011. / 13:35

Autor: Nacional.hr

Masnoće ipak dobre za srce?

Nakon istraživanja su miševi koji su jeli masnu hranu, imali blaži srčani udar od miševa koji su jeli raznovrsnu hranu

Masnoće možda štite srčani mišićMasnoće možda štite srčani mišićIako se misli da je pržena hrana loša za zdravlje i da povećava šanse da se dobije srčani udar, nova istraživanja su otkrila da masna hrana na neki način jača srčani mišić i smanjuje štetu od srčanog udara, prenosi Daily Mail.

Istraživanje je otkrilo da pržena hrana, kao krumpirići, slanina i krafne, štiti srce. No, znanstvenici upozoravaju da su ovo tek početni rezultati istraživanja i da se na temelju njih još ne može donesti konačan zaključak. Američki znanstvenici sa Sveučilišta u Cincinnatiju jednu skupinu miševa su od 24 sata do 6 tjedna hranili sa normalnom, raznovrsnom hranom, a drugu sa hranom baziranoj na masti, a nakon toga su promatrali što se s miševima zbiva nakon što dobiju srčani udar. Miševi koji su jeli masnu hranu, imali su blaži srčani udar od miševa koji su jeli raznovrsnu hranu. Miševi koji su samo jedan dan bili na masnoj hrani, imali su i do 70 posto slabiji srčani udar od onih hranjenih normalnom hranom.

Ne zna se kako točno masnoće pomažu srcu, ali je moguće da se radi o tome da masna hrana srcu omogućava više energije za proces ozdravljenja. Ovo otkriće znači da, iako je bitno jesti zdravo, ne treba izbjegavati svu "nezdravu" hranu. No, bez obzira na rezultate istraživanja, znanstvenici tvrde da je prerano da bi se donesli čvrsti zaključci, no smatraju da bi trebalo istražiti kako uspostaviti ravnotežu između lošeg utjecaja koji masnoće imaju na krvne žile i dobrog utjecaja koji imaju na srčani mišić.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika