18.04.2011. / 07:38

Autor: Hina

Slovenija dobila "džepnu podmornicu" iz Crne Gore

U "park za vojnu povijest" u gradiću Pivki u zapadnoj Sloveniji u nedjelju je smještena "džepna" podmornica koju je Sloveniji kao muzejski eksponat poklonila Crna Gora.

Crna Gora planira pokloniti ostale podmornice drugim državama bivše JugoslavijeCrna Gora planira pokloniti ostale podmornice drugim državama bivše JugoslavijeU "park za vojnu povijest" u gradiću Pivki u zapadnoj Sloveniji u nedjelju je smještena "džepna" podmornica koju je Sloveniji kao muzejski eksponat poklonila Crna Gora.

Ministrica obrane Ljubica Jelušič, koja je prije godinu dana s crnogorskim ministrom obrane Borom Vučinićem dogovorila ovu donaciju, rekla je u nedjelju na prigodnoj svečanosti u Pivki da je u podmornicu koju je prije više od 25 godina projektirao Brodarski institut iz Zagreba, a sagrađena je u splitskom Brodosplitu, ugrađeno i mnogo slovenskog znanja, te da uspomenu na to znanje treba i dalje čuvati.

Zahvalila je Marjanu Pogačniku i Vojku Gorupu, Slovencima koji su imali visoke dužnosti u nekadašnjoj Jugoslavenskoj ratnoj mornarici, što su inzistirali da se provede ideja čuvanja tradicija podmorničarstva i najviše doprinijeli dolasku podmornice iz Crne Gore.

"Slovenci mogu biti ponosni na svoje pomorske tradicije, a ovaj eksponat svjedoči da smo među rijetkim državama u svijetu imali sposobnost gradnje podmornica", rekao je Pogačnik koji je umirovljen u činu kontraadmirala.

Podmornica je iz Crne Gore trajektom najprije odvezena u Italiju, a onda tegljačem u Sloveniju.

Džepne podmornice klase P-911 koje su se gradile u vrijeme bivše SFRJ, dugačke su 18,8, široke 2,7 i visoke 3,4 metra. Poslužuju ih samo četiri člana posade. Namjenski su bile građene da u slučaju rata mogu do obale Italije prevesti podmorske diverzante da tajno polože manja minska polja.

Nakon raspada bivše SFRJ, četiri podmornice su 1991. iz splitske ratne luke Lore dovučene u Boku Kotorsku. Nakon toga su još neko vrijeme bile u sastavu mornarice Vojske SRJ, a kasnije konzervirane u luci Tivat.

Slovenski mediji navode da Crna Gora preostale podmornice namjerava pokloniti Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Đukanović se želi vratiti

Đukanović se želi vratiti

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i nekadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović ispituje teren u međunarodnim vodama za povratak na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika