19.04.2011. / 07:30

Autor: Nacional.hr

Afrika je rodno mjesto ljudskog jezika

Znanstvenici su analizirali foneme iz 504 ljudska jezika i otkrili da je broj fonema najveći u Africi i smanjuje se što je veća udaljenost od Afrike

IlustracijaIlustracijaAustralski psiholozi sa Aucklandskog sveučilišta su nedavno objavili dvije velike studije o raznolikosti ljudskih jezika, prenosi Science Daily.

Prema rezultatima studije, Afrika je rodno mjesto ljudskog jezika. Analiza jezika je pokazala da, poput naših gena, ljudski govor potječe iz Afrike. Znanstvenici su analizirali foneme iz 504 ljudska jezika i otkrili da je broj fonema najveći u Africi i smanjuje se što je veća udaljenost od Afrike. Znanstvenici su primijetili da je obrazac raširenosti fonema jednak obrascu genetske različitosti što je u skladu sa tvrdnjom da su se prvotni ljudi iz Afrike raselili po ostatku svijeta. Dijelovi svijeta koji su nedavno naseljeni imaju u svojim jezicima manje fonema. Ova razlika u fonemima ne može se objasniti lokalnim čimbenicima i čvrst je dokaz da ljudski jezici potječu iz Afrike, smatraju australski znanstvenici.

Nedavno je u časopisu Nature objavljena još jedna studija o jezicima koju su australski znanstvenici proveli zajedno sa znanstvenicima sa nizozemskog Instituta Planck za Psiholingvistiku. Ova studija je otkrila da na svijetu ima oko 7000 jezika i koristeći računalo, znanstvenici su otkrili da svaka jezična porodica ima svoj vlastiti razvoj i evoluciju.

Vezane vijesti

Korporativna zafrikancija

Korporativna zafrikancija

Jill Richardson, pokretačica bloga o organskom uzgoju hrane La Vida Locavore, piše za AlterNet o novom planu zapadnih multinacionalnih korporacija za… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 19.04.11. 08:44

He, he, he! Što bi na ovo rekli rasisti i ksenofobi? Da tzv. arijevci potiču od crnaca?


registracija
27/7/09

verina, 19.04.11. 10:12

afrika je kolijevka čovječanstva.. odatle je ljudski rod krenuo u osvajanje svijeta.. eva je bila crna..


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika