20.04.2011. / 18:21

Autor: Hina

Šimunović razgovarao s dužnosnicima NATO-a i EU-a

Državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović u utorak i srijedu se tijekom u službenog posjeta NATO-u i EU-u u Bruxellesu sastao s direktorom Uprave za planiranje i upravljanje krizama pri Europskoj službi vanjskih poslova Europske unije - EEAS (European External Action Service) Walterom Stevensom i sudjelovao na sastanku ravnatelja za obrambenu politiku država članica inicijative Srednjoeuropska rješenja za udruživanje i razmjenu sposobnosti (Central Europen Solution for Pooling and Sharing of Capabilities), priopćeno je iz MORH-a.

Pjer ŠimunovićPjer ŠimunovićDržavni tajnik MORH-a Pjer Šimunović u utorak i srijedu se tijekom u službenog posjeta NATO-u i EU-u u Bruxellesu sastao s direktorom Uprave za planiranje i upravljanje krizama pri Europskoj službi vanjskih poslova Europske unije - EEAS (European External Action Service) Walterom Stevensom i sudjelovao na sastanku ravnatelja za obrambenu politiku država članica inicijative Srednjoeuropska rješenja za udruživanje i razmjenu sposobnosti (Central Europen Solution for Pooling and Sharing of Capabilities), priopćeno je iz MORH-a.

Srednjoeuropska rješenja za udruživanje i razmjenu sposobnosti je inicijativa koju su pokrenule Austrija i Mađarska i u koju je uključeno šest srednjoeuropskih zemalja (Austrija, Češka, Mađarska, Slovačka, Slovenija i Hrvatska). Osnovna zamisao inicijative je da se, u okviru ograničenih financijskih i obrambenih proračuna, istraže mogućnosti "udruživanja i dijeljenja“ (pooling and sharing) glede razvoja obrambenih sposobnosti, što bi u konačnici moglo rezultirati zajedničkim projektima u potpori zadržavanju i jačanju trenutačnih i potrebnih vojnih sposobnosti, objašnjava se u priopćenju.

Šimunović se sastao i sa stalnim predsjedavajućim Političko-vojnog odbora EU Olofom Skoogom i sa zamjenikom pomoćnika Glavnog tajnika NATO-a za sigurnosne izazove Jamieom Sheaom, a sudjelovao je i na sastanku skupine EU - NATO za razvoj sposobnosti na razini političkih direktora, stoji u priopćenju.

Na sastanku sa Skoogom razgovaralo se o razvoju zajedničke sigurnosno obrambene politike (CSDP), o borbenim skupinama EU i hrvatskom sudjelovanju u njima, o stanju u Libiji te o mogućem angažmanu EU u Libiji. Teme su bile i hrvatski pregovori o članstvu u EU te stanje u jugoistočnoj Europi.

Šimunović je sa Sheaom razgovarao o novoj ulozi Uprave NATO-a, o organizaciji konferencije o energetskoj sigurnosti koja će se održati u svibnju ove godine u Zagrebu, a razmijenjena su i mišljenja o novim prijetnjama i izazovima, stoji na kraju priopćenja.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika