22.04.2011. / 12:19

Autor: Hina

Filipini: Tradicionalno razapinjanje vjernika na križ

Dobrovoljno pribijanje na križ svake godine prate deseci tisuća vjernika. Ove su se godine u velikom broju okupili u San Fernandu, 80 km sjeverno od Manile

Foto: ReutersFoto: ReutersDvadesetak Filipinaca i ovaj je Veliki petak razapeto na križ, tradicionalno obilježavajući na taj način Kristovu muku, unatoč tomu što Katolička crkva svake godine ponavlja kako ne odobrava taj čin, objašnjavajući kako je riječ o pogrešnom tumačenju vjere.

Dobrovoljno pribijanje na križ svake godine prate deseci tisuća vjernika. Ove su se godine u velikom broju okupili u San Fernandu, 80 km sjeverno od Manile.

Dobrovoljna razapinjanja na Filipinima su najekstremniji iskaz vjerske odanosti, a održavaju se uoči Uskrsa. "Mučenici" pristaju da im se u dlanove i stopala zabiju čavli, i pritom trpe neizmjernu bol.

"Nadam se da će Gospodin uslišiti moju želju da osvojim novce na 'juetengu' ove godine", rekao je 55-godišnji prodavač Alex Laranang za Reuters prije nego što su mu kroz dlanove i stopala zabili čavle.

Foto: ReutersFoto: Reuters

"Jueteng" je popularna filipinska ilegalna igra na sreću. Laranang je otac petero djece i tvrdi da je dvaput u pet godina dobio tri tisuće pesosa (oko 70 američkih dolara) na juetengu, zahvaljujući, kako vjeruje, razapinjanju na križ.

"Prvi put kad su me razapeli bio sam užasnut i molio sam Gospodina da mi ublaži bol. Danas ne osjećam ništa, kao da sam dobio injekciju", objasnio je.

Nerijetko se tragična bilanca pribijanja na križ bilježi i mrtvima, pri čemu treba uzeti u obzir i činjenicu da u vrijeme Uskrsa na Filipinima vladaju velike vrućine.

Foto: ReutersFoto: Reuters

Vezane vijesti

U potresu na Filipinima najmanje 43 poginulih

U potresu na Filipinima najmanje 43 poginulih

U potresu magnitude 6,8 u ponedjeljak na Filipinima poginule su najmanje 43 osobe a u nekoliko je gradova zavladala panika, objavile su vlasti.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika