26.04.2011. / 10:08

Autor: Hina , Nacional.hr

Prava IRA prijeti ubojstvima: 'Kraljica nije dobrodošla u Irskoj. Prenijet ćemo joj poruku'

"Prava IRA", koja je 2009. ubila dvojicu britanskih vojnika, u ponedjeljak je rekla da će napadati policajce "bez obzira na njihovu vjeroispovijest, kulturalno podrijetlo ili motive"

Prošlotjedni napad u kojem je stradao policajac (Reuters)Prošlotjedni napad u kojem je stradao policajac (Reuters)Sjevernoirska republikanska miltantna skupina "Prava IRA" u ponedjeljak je zaprijetila da će ubijati policajce i poručila britanskoj kraljici, povodom njenog povijesnog posjeta idućeg mjeseca, da nije dobrodošla na irsko tlo.

Policija je u Sjevernoj Irskoj ovoga vikenda pojačala sigurnosne operacije jer vjeruje da separatistička skupina namjerava pokušati ubijati policajce idućih dana i tjedana.

"Prava IRA", koja je 2009. ubila dvojicu britanskih vojnika, u ponedjeljak je rekla da će napadati policajce "bez obzira na njihovu vjeroispovijest, kulturalno podrijetlo ili motive".

Posjednji napadi bili su usmjereni na novounovačenu katoličku policiju koja sada čini do 30 posto sastava policije u toj britanskoj pokrajini gdje je policija nekada bila uglavnom iz redova protestanata.

U izjavi, koju je pročitao maskirani muškarac u paravojnoj odori a snimila ekipa BBC-a, pozivaju se irski nacionalisti da prosvjeduju protiv posjeta kraljice Elizabete, prvog posjeta nekog britanskog monarha otkako je Irska postigla neovisnost od Britanije 1921.

"Engleska kraljica je tražena zbog ratnih zločina u Irskoj i nije poželjna na irskom tlu. Učinit ćemo sve što možemo kako bi ona i njeni navijači dobili tu poruku", rekao je maskirani muškarac na skupu na groblju u Londonderryju povodom ustanka protiv britanske vlasti na Uskrs 1916.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika