28.04.2011. / 15:38

Autor: Hina

Izbor čelnika CIA-e i Pentagona odraz novog načina ratovanja

Odluka američkog predsjednika Baracka Obame o imenovanju šefa obavještajne službe na čelo Pentagona a generala s četiri zvjezdice za direktora Središnje obavještajne agencije (CIA), najnoviji je dokaz značajnog pomaka u proteklom desetljeću u načinu na koji SAD vodi svoje bitke - brišući podjelu na vojnike i špijune u tajnim američkim misijama u inozemstvu, piše u četvrtak The New York Times.

David PetraeusDavid PetraeusOdluka američkog predsjednika Baracka Obame o imenovanju šefa obavještajne službe na čelo Pentagona a generala s četiri zvjezdice za direktora Središnje obavještajne agencije (CIA), najnoviji je dokaz značajnog pomaka u proteklom desetljeću u načinu na koji SAD vodi svoje bitke - brišući podjelu na vojnike i špijune u tajnim američkim misijama u inozemstvu, piše u četvrtak The New York Times.

Najavljeno je kako će Obama u četvrtak objaviti da će direktor CIA-e Leon Panetta, postati ministar obrane i zamijeniti Roberta Gatesa koji krajem lipnja odlazi u mirovinu, te da će se general David Petraeus vratiti iz Afganistana i zamijeniti Panettu na čelu CIA-e, što je potez koji će vjerojatno nastaviti opisani trend.

Kao direktor CIA-e, Panetta je ubrzao transformaciju špijunske agencije u paravojnu organizaciju, znatno proširujući CIA-inu kampanju zračnih udara bespilotnim letjelicama u Pakistanu, te povećavajući broj tajnih baza i tajnih operativaca agencije u udaljenim dijelovima Afganistana.

General Petraeus je u međuvremenu agresivno gurao vojsku dublje na teren CIA-e, koristeći Snage za specijalne operacije i honorarne djelatnike sigurnosti za izvođenje tajnih obavještajnih misija. Kao zapovjednik američke Središnje komande (CENTCOM) u rujnu 2009. potpisao je povjerljivu zapovijed kojom je američke Snage za specijalne operacije ovlastio da prikupljaju obavještajne informacije u Saudijskoj Arabiji, Jordanu, Iranu i drugim mjestima izvan tradicionalnih ratnih zona, piše list.

Rezultat toga je da se američki vojni i obavještajni operativci ponekad gotovo ne razlikuju jedni od drugih dok izvode tajne operacije na Bliskom istoku i u središnjoj Aziji.

Neki članovi Kongresa su se žalili da ovaj novi način ratovanja ostavlja oskudan prostor za rasprave o opsegu i razini vojnih operacija. U stvari, američke špijunske i vojne agencije sada djeluju u takvoj tajnosti, da je često teško doći do konkretne informacije o američkoj ulozi u glavnim misijama u Iraku, Afganistanu, Pakistanu te sada u Libiji i Jemenu, ističe NY Times.

Te su operacije također stvorile napetost s važnim saveznicima poput Pakistana, te otvorile pitanja o tome zaslužuju li špijuni i vojnici istu pravnu zaštitu.

Dužnosnici priznaju da je crta podjele između vojničkog ratovanja i špijuniranja zamućena. "Stvarno je nevažno zovu li to tajnom akcijom ili specijalnom vojnom operacijom. Ja stvarno ne mislim da postoji neka razlika", izjavio je Dennis Blair, umirovljeni admiral i bivši nacionalni obavještajni direktor.

Fenomen da CIA postaje sve više poput Pentagona, i obratno, ima kritičare unutar obje te organizacije. Neki unutar tajne službe CIA-e vjeruju da njihova kampanja bombardiranja u Pakistanu, koja je postala kamen temeljac protuterorističke strategije Obamine administracije, iskrivljava povijesnu misiju agencije kao civilne špijunske službe i pretvara je u ogranak ministarstva obrane, navodi list.

Henry Crumpton, karijerni časnik CIA-e i bivši najviši dužnosnik State Departmenta za protuterorizam, upozorava na "militarizaciju obavještajnih službi" kroz imenovanje sadašnjih ili bivših vojnih časnika na vodeće dužnosti u američkom obavještajnom aparatu.

Primjerice, umirovljeni zrakoplovni general James Clapper je nacionalni obavještajni direktor, najviši obavještajni savjetnik predsjednika Obame a jedan od njegovih zamjenika uskoro bi trebao postati general Michael Flynn, bivši visoki obavještajni časnik iz Afganistana.

U Pentagonu nove uloge izazivaju zabrinutost s aspekta međunarodnog prava. Što se više vojnika koristi u špijunskim operacijama u inozemstvu, veći je rizik da im kod uhićenja neprijateljske vlade uskrate zaštitu iz Ženevskih konvencija.

No, malo tko vjeruje da će se taj trend preokrenuti. Nastavak ratova napregnuo je redove i Pentagona i CIA-e, a Sjedinjene Države su došle do uvjerenja da se protiv mnogih od trenutnih neprijatelja bolje boriti s pravodobnim obavještajnim informacijama nego s premoćnom vatrenom moći vojske. Svi su ti faktori nagnali vojne i obavještajne operativce da više surađuju u godinama nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001., zaključuje NY Times.

Vezane vijesti

Panetta: Al Kaidu se ne može uništiti jednim udarcem

Panetta: Al Kaidu se ne može uništiti jednim udarcem

Američki ministar obrane Leon Panetta izjavio je da je nemoguće uništiti Al Kaidu jednim udarcem, ali je rekao da je ubojstvo njezinog vođe Osame bin… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika