02.05.2011. / 13:45

Autor: Hina

Van Rompuy i Barroso: Bin Ladenova smrt svijet čini sigurnijim mjestom

Iz svijeta ne prestaju stizati reakcije na likvidaciju najtraženijeg terorista svijeta Osame bin Ladena, kojega su američke snage jutros ubile u Pakistanu:

Jose Manuel Barroso i Herman van RompuyJose Manuel Barroso i Herman van RompuyIz svijeta ne prestaju stizati reakcije na likvidaciju najtraženijeg terorista svijeta Osame bin Ladena, kojega su američke snage jutros ubile u Pakistanu:

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen rekao je u Bruxellesu da smrt Osame bin Ladena predstavlja "velik uspjeh" za sigurnost svih članica NATO-a i onih zemalja koje su se Savezu pridružile u misiji u Afganistanu, "u borbi protiv globalnog terorizma i nastojanju da svijet postane sigurnije mjesto za sve".

Dužnosnici EU-a pozdravili su u ponedjeljak likvidaciju najtraženijeg svjetskog terorista Osame bin Ladena, rekavši da je njegovom smrću svijet postao sigurnijim.

"Osama bin Laden bio je kriminalac odgovoran za odvratne terorističke napade koji su koštali života tisuće nevinih ljudi. Njegova smrt čini svijet sigurnijim mjestom i pokazuje da takvi zločini ne ostaju nekažnjeni", kaže se u zajedničkoj izjavi predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuy i predsjednika Europske komisije Jose Manuela Barrosa.

"To je veliko postignuće u našim naporima da se svijet oslobodimo od terorizma. Europska unija će se i dalje, rame uz rame sa Sjedinjenim Državama, našim međunarodnim partnerima i našim prijateljima u muslimanskom svijetu boriti protiv pošasti globalnog ekstremizma i graditi svijet mira, sigurnosti i prosperiteta za sve", kaže se u poruci.

Predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek također je rekao da je svijet sada sigurnije mjesto. "Probudili smo se u sigurnijem svijetu. Iako borba međunarodne zajednice protiv terorizma još nije gotova, učinjen je važan korak u borbi protiv Al-Kaide kako bi se zajamčila sigurnost milijunima ljudi, kršćanima, muslimanima i svima onima koji vjeruju u miroljubiv suživot", ističe Buzek.

Pakistanski premijer Jusuf Reza Gilani američku je vojnu operaciju u kojoj je ubijen Osama bin Laden u Pakistanu nazvao "velikom pobjedom protiv terorizma", prenosi AFP. "Mi smo protiv terorizma, ne dopuštamo nikome da koristi naš teritorij za terorizam protiv bilo koje druge zemlje i smatram da se radi o velikoj pobjedi", rekao je. Gilani je rekao da mu nisu poznate pojedinosti operacije, ali da se radi o uspjehu i da čestita SAD-u.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi smrt Bin Ladena nazvao je "velikim rezultatom u borbi protiv zla, i velikim rezultatom za SAD i sve demokracije".

Smrt Osame bin Ladena je "odlučan korak u borbi protiv međunarodnog terorizma", ocijenila je u ponedjeljak španjolska vlada u čijoj su zemlji 2004. izvedeni napadi povezani s Al-Kaidom (191 ubijeni na madridskoj željeznici). "Vlada smatra da je Bin Ladenova smrt u operaciji američkih specijalnih snaga i tajnih službi odlučan korak u borbi protiv međunarodnog terorizma i čestita američkom predsjedniku Baracku Obami, njegovoj vladi i oružanim snagama", navela je španjolska vlada u priopćenju.

Australska premijerka Julia Gillard čestitala je u ponedjeljak Sjedinjenim Državama na eliminaciji Osame bin Ladena, ali je upozorila da Al-Kaida time nije poražena". "Pozdravljam smrt Osame bin Ladena", rekla je premijerka novinarima i zahvalila predsjedniku Obami i američkim snagama na tome. "Iako je Al-Kaida danas pogođena, nije uništena. Naš rat protiv terorizma mora se nastaviti", rekla je premijerka i dodala da Australci ostaju pri svojim obavezama u Afganistanu kako ta zemlja ne bi postala uporište terorista.

Kenijski predsjednik Mwai Kibaki je u ponedjeljak pozdravio Bin Ladenovu smrt kao čin pravde za žrtve napada na američko veleposlanstvo u Nairobiju 1998. godine. "U ime vlade i naroda Kenije, pozdravljam sve one koji su uspješno vodili potragu i likvidaciju Osame bin Ladena", rekao je predsjednik Kenije u priopćenju.

Specijalni izaslanik kvarteta za Bliski istok i bivši britanski premijer Tony Blair u reakciji na smrt Bin Ladena rekao je da se radi o "važnom uspjehu, ali da znamo da se borba protiv terorizma i Bin Ladenove ideologije nastavlja i podjednako je je bitna", istaknuo je Blair.

Vezane vijesti

Plan 'političke unije'

Plan 'političke unije'

Predsjednik Barroso pred zastupnicima Europskog parlamenta u srijedu (13.6.) najavio je kako zajedno predsjednikom Vijeća EU-a Hermanom Van Rompuyjom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika