05.05.2011. / 14:14

Autor: Hina

Poletio Boeingov bespilotni mlažnjak

Bespilotna letjelica na mlazni pogon, veličine lovačkog zrakoplova, namijenjena prikupljanju obavještajnih podataka i obavljanju vojnog nadzora, završila je prvi probni let, objavila je u četvrtak američka zrakoplovna tvrtka Boeing.

Boeing Phantom Ray (Foto: Wikipedia)Boeing Phantom Ray (Foto: Wikipedia)Bespilotna letjelica na mlazni pogon, veličine lovačkog zrakoplova, namijenjena prikupljanju obavještajnih podataka i obavljanju vojnog nadzora, završila je prvi probni let, objavila je u četvrtak američka zrakoplovna tvrtka Boeing.

Letjelica "Phantom Ray" (Fantomska raža) poletjela je iz NASA-inog Istraživačkog zrakoplovnog centra Dryden u zračnoj bazi Edwards u Kaliforniji 27. travnja i letjela je 17 minuta dostižući visinu od 2286 metara, i brzinu od preko 322 km/h, navodi Boeing na svojoj internetskoj stranici.

Craig Brown, voditelj Boeingova programa Phantom Ray, rekao je u priopćenju da su: "autonomne, bespilotne letjelice veličine lovca danas stvarnost", te da ga zanima koliko će visoko "letvica" biti podignuta za zračne sustave bez posade (UAS).

Zrakoplov s delta krilima, ima raspon krila od 15,2 metara, a duljina mu je 10,9 metara.

Dizajniran je za dosezanje brzine do 965 km/h i visine od oko 12.000 metara. Travanjski let pokazao je "osnovne letne osobine" zrakoplova i otvorio put za dodatne probne testove idućih tjedana, navodi Boeing.

Projekt Phantom Ray pokrenut je 2008. godine, a letjelica je predstavljena javnosti na svečanosti u St. Louisu, u državi Missouri, u svibnju prošle godine.

Boeing predviđa da će zrakoplov podržavati vojne borbene misije, ispunjavajući obavještajne, izvidničke i nadzorne namjene, te da će se rabiti protiv "zračne obrane neprijatelja" i za autonomnu popunu gorivom.

"To je početak pružanja našim kupcima probne platforme za razvoj buduće tehnologije bespilotnih sustava (UAS), te dokaz sposobnosti djelatnika Boeinga", naveo je u priopćenju Darryl Davis, predsjednik Boeingova odjela za prototipove Phantom Works.

Fantom Ray jedan od nekoliko bespilotnih prototipova koje razvija Boeing, uključujući Fantom Eye, letjelicu za duge letove pogonjenu vodikom i A160T Hummingbird, helikopter za let na velikim visinama.

Vezane vijesti

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Prema novom Ketchumovom indeksu digitalnog življenja (Ketchum Digital Living Indeks), jednostavnost je ono što ljudi žele od pametnih telefona,… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 05.05.11. 21:07

Sve je isto kao na pravom mlaznjaku
samo shto pilot sjedi u bazi...pijucka kavu
Naravno , u dosadnom dijelu leta
A njegov teret i prostor u zrakoplovu
Preuzima robotika i rachunala


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika