05.05.2011. / 19:24

Autor: Nacional.hr

Nuklearne prijetnje: Povišena radijacija u nuklearki u Bugarskoj, "procurio" atomski ledolomac

Ruski dužnosnici objavili su kako se ledolomac vratio u luku Murmansk nakon što je otkriveno "neznatno povećanje u razini radijacije"

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaNuklearna katastrofa u Fukushimi još uvijek nije riješena do kraja, a na drugom kraju svijeta već se strahuje od nove.

Kako javlja Radio France International, tijekom redovitog održavanja u bugarskoj nuklearki Kozloduy otkrivene su pukotine u kontrolnim polugama nuklearnog goriva. Čak 37 od 61 poluge sadržavale su pukotine, no iz nuklearke poručuju kako one nisu opasne. Najavili su da će oštećene poluge biti zamijenjene prije povratka reaktora u pogon.

Ranije ove godine pukotine su pronađene u još 31 pouzi u šestom reaktoru nuklearke Kozloduy. I tada su zamijenjene novima, a reaktor je pušten u pogon.

Da stvari u bugarskoj nuklearki ne funkcioniraju najbolje govori i činjenica da su prošloga tjedna inženjeri otkrili povećane količine radijacije unutar petog reaktora iste nuklearke.

Ruski ledolomac "pušta" radijaciju

Problem nije samo u nuklearkama. I ruski ledolomac na atomski pogon, Taimyr, morao se vratiti u matičnu luku nakon što je otkriveno da "pušta" radijaciju.

Ruski dužnosnici objavili su kako se ledolomac vratio u luku Murmansk nakon što je otkriveno "neznatno povećanje u razini radijacije". Istaknuli su kako taj "incident" ne predstavlja sigurnosnu prijetnju. No, analitičari ističu kako i mali incident može prerasti u veliki i ugroziti ne samo posadu ledolomca nego i okolinu.

Vezane vijesti

Otpor kao životni stil

Otpor kao životni stil

Eckhard Tietke više ne može odgledati niti jedan krimić: "Ovdje smo toliko često konfrontirani s policijom, plavim žmigavcima i zvukom sirene, da ja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika