Objavljeno u Nacionalu br. 418, 2003-11-19

Autor: Mladen Pleše

OKRŠAJ VOĐA LJEVICE I DESNICE

Veliki duel: Račan vs Sanader

Nacionalov novinar razgovarao je u nedjelju 16. studenog s čelnim političarima dviju najjačih stranaka u Hrvatskoj, predsjednicima SDP-a i HDZ-a Ivicom Račanom i Ivom Sanaderom, te ih sučelio oko najvažnijih pitanja za budućnost zemlje

"Kad sam vidio da je u X. izbornoj jedinici toliko političara općeg tipa, od Sanadera i Budiše do Pašalića, odlučio sam se za gospodarski orijentiranog Linića, čovjeka oštra jezika i poteza.""Kad sam vidio da je u X. izbornoj jedinici toliko političara općeg tipa, od Sanadera i Budiše do Pašalića, odlučio sam se za gospodarski orijentiranog Linića, čovjeka oštra jezika i poteza."RAČAN:

Izborne liste SDP-a izazvale su veliko iznenađenje u stranci i u javnosti. Jedna od kontroverzi je i odluka Ivice Račana da potpredsjednika SDP-a Slavka Linića, Riječanina, stavi na čelo liste u splitskoj X. izbornoj jedinici.

NACIONAL: Mnogi su uvjereni da ste Linića namjerno žrtvovali poslavši ga u SDP-u izrazito nesklonu izbornu jedinicu. – Kad sam vidio da je u X. izbornoj jedinici toliko političara općeg tipa, od Sanadera i Budiše do Pašalića, odlučio sam se za gospodarski orijentiranog Linića, čovjeka oštra jezika i poteza. Uvjerio sam se u Splitu, gdje su mu klicali, da je on prava protuteža ostalim kandidatima. Linić ima petlju, ne boji se, kad ga napadaju i prijete mu, odbija zaštitu. Oni koji su ga gađali jajima zaprepastili su se kad je krenuo prema njima i pozdravio ih. To je pravi Linić. U Dalmaciji Linić i naša lista nemaju konkurencije oko životnih tema.

NACIONAL: U Saboru neće biti mnogo dosadašnjih zastupnika? – Više nije dovoljno da saborski zastupnik bude privržen samo SDP-u i da se stranka može na njega uvijek osloniti. Važno je i da može samostalno, kompetentno i javno zastupati politiku SDP-a. A to iziskuje drukčiji profil ljudi. U Saboru smo imali dio zastupnika koji su bili lojalni i disciplinirani, ali nisu bili kreativni. Od dosadašnjih zastupnika očekujem da će se, poput Branka Tušeka, posvetiti radu u stranci. Od onih koji će u Sabor očekujemo da će se razviti i preuzeti odgovornost za stranku.

NACIONAL: To valjda ne očekujete od Mirka Filipovića CroCopa? – Mirko Filipović je borben, uspješan sportaš koje je dobro zastupao boje Hrvatske. Da je bio kandidat HDZ-a, ne bi ga napadali, difamiraju ga prohadezeovski novinari samo zato što je na listi SDP-a. Taj mladi čovjek ima pravo na pogrešku i evoluiranje. U dva razgovora nisam primijetio da su mu strana SDP-ova lijeva načela. On je sportaš, znat će se boriti za širenje sporta među mladima.

NACIONAL: I Severinini nastupi izazvali su brojne kontroverze? – Da pjeva za HDZ, nitko se ne bi bunio. Do suza sam “zabrinut” zbog onih koji navijaju za HDZ, a postavljaju pitanje što je s rokerskom dušom SDP-a, kako rokerski SDP može angažirati Severinu. U SDP-u ima puno rokerske kulture, uostalom, ja sam stari roker. No glasači SDP-a nisu samo rokeri, ima i onih koji vole Severinu. Oni su njene nastupe sjajno primili. SDP je takvim odabirom mnoge iznenadio. Čim je prešao granice i zašao u “tuđe” područje, nastao je problem jer se nismo htjeli skutriti u prostoru koji su nam drugi namijenili. Od SDP-a se nije moglo očekivati da odbaci predizborna pravila igre, što bi bilo na našu štetu. Takvu uslugu drugim strankama nismo htjeli učiniti.

NACIONAL: No to vas je stajalo popriličnog novca? – Tvrdilo se da Severina dobiva 200.000 eura. To nije istina: svi skupovi, uključujući i onaj u Zagrebu, ukupno stoje 200.000 eura. Severina i nije najveći trošak. A nitko ne pita koliko košta HDZ-ov pogon, reklame na televiziji, u novinama, na plakatima, honorari njihovih zabavljača. HDZ troši višestruko više od nas.

NACIONAL: Neki prigovaraju da je SDP-ova kapanja defenzivna, da se ponašate kao da ne želite pobijediti? – Želimo ostati na vlasti i uvjeren sam da ćemo uspjeti. SDP nije prihvatio dominantan negativni koncept predizborne kampanje, ne pada nam na pamet da prihvatimo HDZ-ov stil. Naša je kampanja pozitivna, ne napadamo političke suparnike, jedino odgovaramo na podmetanja. Ja sam jedan od lidera u Hrvatskoj, ali ne mogu zamisliti da SDP od mene stvara kult ličnosti kako to HDZ pokušava učinit sa Sanaderom. To su dva posve različita poimanja osobe na političkoj sceni. HDZ-ov TV spot na socrealistički način promovira Sanadera u novog Tuđmana, no to je koncept liderstva koji pripada prošlosti. Niti se može obnoviti kontekst Tuđmanova vremena, niti Sanader ima Tuđmanove državničke osobine. Možda će se nekima koji traže novog velikog vođu sviđati HDZ-ova kampanja, a za našu će reći da je defenzivna. No svi oni koji smatraju da Hrvatska treba moderne, demokratske lidere prihvaćaju SDP-ovu kampanju.

NACIONAL: Tko će glasovati za SDP? – Naša biračka baza je urbana, obrazovana, samostalna, zrela, živi od svog rada, ne traži da je netko vodi. Izbjegavam tradicionalne podjele ? radnici, intelektualci, seljaci. Toga nema u političkoj strukturi modernog društva. Žrtve radikalne desnice mogu biti i manipulirani radnici, seljaci, intelektualci. Zato i ne rabim klasične definicije po kojima su određeni slojevi lijevi ili desni. Socijaldemokratska opredjeljenja nisu određena socijalnim položajem. Tony Blair i Gerhard Schroder nisu ljevičari u nekadašnjem smislu. Nisam ni ja.

NACIONAL: Je li SDP stranka centra ili ljevice? – SDP je umjereno lijeva stranka.

NACIONAL: Koliko ste danas iskusniji nego kad ste preuzeli vlast? – Nesumnjivo, mnogo iskusniji. I dalje učim. Dosadašnje propuste i greške neću ponavljati, na temelju iskustva posegnut ću za boljim rješenjima. Inzistirat ću na drukčijem konceptu manje i djelotvornije vlade, više se posvetiti krupnim projektima, a manje gubiti vrijeme na sitnicama. Neću dopustiti da ministarstva postanu carstva, a samo će ministri biti političke osobe, svi ostali moraju biti stručnjaci. Buduća vlada govorit će jednim ustima i jednim jezikom.

NACIONAL: Jeste li zadovoljni onim što ste učinili? – Usporedite sami. Zemlja je neusporedivo normalnija nego prije četiri godine, stabilizirali smo demokratski sustav, trasirali unutarnji i vanjskopolitički put, posebice onaj prema EU i NATO-u, definirani su osnovni razvojni projekti. Pomalo mi je žao opozicije jer nema bogzna što ponuditi. Zbog toga HDZ nudi most na Pelješcu ili tunel kroz Biokovo.

NACIONAL: Što SDP nudi mogućim koalicijskim partnerima? – Ne načelo “prihvatite naš program, pa ćemo biti partneri”. Kad bismo to rekli, bilo bi poštenije da im ponudimo da uđu u SDP. Moramo pokazati sposobnost uzajamnog uvažavanja i spremnost na kompromis. SDP je dugo odbijao raspisivanje prijevremenih izbora. Procjenjivali smo da bi to, u doba kad smo tek izišli iz autoritarnog sustava, bilo opasno jer nisu bile učvršćene demokratske institucije. Bojali smo se da bi dublja kriza završila na štetu demokracije, čak i kaosom. Zbog toga smo podmetali leđa, preuzimali odgovornost i za ono za što nismo bili krivi: htjeli smo sačuvati stabilnost države. Sada, kad je ta stabilnost uspostavljena, više se ne bojimo prijevremenih izbora. Zašto i u nas ne bi vlade trajale godinu, godinu i pol? Zbog toga više nećemo biti tako samozatajni partneri.

NACIONAL: Zašto javnost nedovoljno priznaje uspjehe? – Nakon 3. siječnja 2000. probudile su se ambicije do razmjera iluzija kako će se u kratkom roku mnogo učiniti. Takva su očekivanja bila nerealna. Zbog toga su mnogi nezadovoljni. Tko se još sjeća opće nelikvidnosti, kašnjenja mirovina, shoppinga u inozemstvu, pola milijuna nezaposlenih, da smo bili izolirana, nesimpatična zemlja, jadnih turističkih rezultata, negativne stope rasta? Životni standard nešto je bolji, ali ljudi žele još više. Ja to razumijem. Za vladavine HDZ-a nikom nije padalo na pamet da uzima kredite s lihvarskim kamatama. Mi smo tu šansu otvorili, a kako su građani dugo živjeli u neimaštini, teško je bilo ostati realan. Mnogi su pretjerali i sad je teško vraćati kredite. No početkom 2000. građani su u bankama imali 37 milijardi kuna ušteđevine, danas ih imaju 93, 5 milijarde. Lani je uvezeno 75.000 auta, nije malo onih koji su kupovali iznad svojih mogućnosti.

NACIONAL: Na što ste mislili kad ste rekli da je na djelu retuđmanizacija Hrvatske? – Političke okolnosti Tuđmanove vlasti su poznate. Domovinski rat, agresija, stvaranje države, stradanje ljudi, borba za međunarodno priznanje Hrvatske. Tuđman je imao državničke crte, ali nije bio demokrat. Zbog toga smo imali elemente kulta ličnosti. To je djelomice prolazilo u uvjetima borbe za slobodu i neovisnost, ali nije odgovaralo u poslijeratnoj izgradnji. Vlast jednog čovjeka može se donekle razumjeti u ratu, poslije njega ne. Sada primjećujem da u HDZ-u nastoje obnoviti poziciju koju je nekoć imao Tuđman. Zato slušamo teze koje se nisu mogle čuti ni u Tuđmanovo doba, nego samo 30-ih godina prošlog stoljeća.

NACIONAL: A to su? – “Imamo vođu za kojega se treba žrtvovati.” HDZ je sve bacio na jednu ličnost. Time je napravio medvjeđu uslugu Sanaderu, a stratešku štetu stranci. Nuditi Hrvatskoj, na početku 21. stoljeća, novog Tuđmana, apsolutno je neprihvatljivo. Hrvatskoj ne treba vlast jednog čovjeka, bilo da se on zove Račan, Mesić ili Sanader. Pokušaj retuđmanizacije Hrvatske jalov je posao jer se ne mogu ponoviti povijesne okolnosti. No to je štetna politika jer odgaja ljude da se daju voditi za ruku. Demokratsko društvo treba građane koji će misliti svojom glavom, koji se neće dati voditi za ruku. Osim toga, možete li zamisliti koalicijsku vladu u kojoj će dominirati kult ličnosti? Ja ne mogu. Demokratskoj Hrvatskoj potrebne su drukčije ličnosti od onih koje promovira HDZ. Takva retuđmanizacija ne može proći. Nikada nisam crno-bijelom tehnikom ocjenjivao HDZ-ovu vlast. Nešto smo podržavali, nešto kritizirali. Uostalom, svjestan sam da su DC i HSLS u mnogim stajalištima ekstremniji od HDZ-a. Zato je za svaku osudu neopravdano optuživanje da je sve crno i u krizi. Gospodo iz HDZ-a, kriza je bila prije četiri godine, danas je kriza samo u vašim glavama. HDZ-ova parola “Pokrenimo Hrvatsku” komunicirala je s realnošću prije četiri godine, kad smo imali negativnu stopu rasta, kad smo bili izolirani, kad je pola milijuna ljudi bilo nezaposleno, kad je vladala nelikvidnost, kad su kasnile mirovine, kad nije bilo razvoja i razvojnih projekata. Rezultati koje smo postigli pokazuju da smo mi pokrenuli Hrvatsku. Te pozitivne procese HDZ može samo zaustaviti. Bilo bi bolje da se natječemo kako ćemo probleme brže i kvalitetnije rješavati, a ne govoriti da je sve mrak te da će HDZ upaliti svjetlo. Pogledajte kako to HDZ namjerava učiniti: umirovljenicima kaže, mirovine koje smo pokrali u naše vrijeme nećemo vratiti, ali ćemo ukinuti televizijsku pretplatu od 50 kuna mjesečno. Pa to je smiješno! Mi smo već vratili 7 mirovina, vratit ćemo još. Podsjećam: nekoćš su mirovine iznosile 37 posto prosječne plaće, danas iznose 43 posto, sutra će dosegnuti 50 posto. Kažu da će smanjiti poreze i istodobno odvojiti više novca za socijalna davanja. Ma idite, molim vas! HDZ namjerava promijeniti porezni sustav, i to tako će najsiromašniji slojevi plaćati veće poreze, najbogatiji manje. Gdje je tu socijalna pravda? Sve to pokazuje da između SDP-a i HDZ-a ima velikih razlika te da građani doista moraju razmisliti za koga će glasovati.

SANADER:

Predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera ovih dana najčešće pitaju koliko se HDZ pod njegovim vodstvom izmijenio i koliko se sada razlikuje od HDZ-a do 2000. godine. – Kad smo 3. siječnja 2000. otišli u oporbu, shvatio sam da treba promijeniti ono zbog čega su nam birači uskratili povjerenje. Zato sam se i natjecao za predsjednika stranke u travnju 2000. Vjerovao sam da je HDZ sposoban učiti iz svojih propusta i pogrešaka, ne dovodeći u pitanje ono što smo ostvarili na čelu hrvatske države, a to su bili povijesni politički ciljevi: stvaranje samostalne države, njena međunarodna afirmacija kroz međunarodno priznanje i ulazak u UN i Vijeće Europe, otpor agresiji, stvaranje snažne oružane sile kao preduvjet oslobađanja okupiranih područja, mirna reintegracija Podunavlja i obnova zemlje. Međutim, politika je takva da ljudi stalno iznova traže, s punim pravom, nove rezultate, novo dokazivanje. Budući da sam u formativnim godinama učio demokraciju na Zapadu, znao sam da moramo poduzeti snažne rezove i donijeti teške odluke, ako želimo vratiti vjerodostojnost HDZ-u. Zbog toga se današnji HDZ bitno razlikuje od onoga iz 2000. godine. U našim redovima više nema odgovornih za gubitak izbora i pad ugleda HDZ-a. Danas HDZ ne želi nepotrebne rasprave o prošlosti, ne želimo gubiti vrijeme na beskorisne svađe s političkim suparnicima, današnji HDZ okreće se budućnosti. Mene zanima budućnost hrvatskih građana, zanima me što moja stranka i ja možemo učiniti za obične hrvatske ljude.

NACIONAL: HDZ-u se u prošlosti predbacivala bahatost, vrijeđanje drugih, isključivost, primitivizam? – Svjestan sam da se našoj stranci u prošlosti nekad utemeljeno, nekad ne, štošta predbacivalo. Želim reći da ja osobno kao predsjednik stranke inzistiram prije svega na toleranciji, na snošljivosti i kulturi dijaloga, odnosilo se to na osobni plan ili na plan rada političkih stranaka. Za mene političke stranke u Hrvatskoj nisu neprijatelji, nego rivali u borbi za povjerenje birača. Poznajem doslovce sve HDZ-ove stranačke organizacije na terenu, naši su članovi pošteni hrvatski domoljubi koji prihvaćaju načela koja sam upravo iznio. Da nije tako, ne bi me dvaput zaredom birali za predsjednika stranke i davali mi snažnu potporu. Onih koji tako ne misle i tako se ne ponašaju riješili smo se, a bude li ih još, budite sigurni da ćemo postupiti kao i s njihovim prethodnicima. HDZ je danas moderna hrvatska stranka centra i desnog centra koja je primljena u obitelj europskih konzervativnih, narodnjačkih, demokršćanskih i građanskih stranaka. Za nas u Europskoj pučkoj stranci, kako se zove naša asocijacija, konzervativizam, narodnjaštvo i demokršćanstvo ne znače nazadnjaštvo, primitivizam, balkanstvo. Riječ je o nečemu drugom. Ono što je dosad vrijedilo, što se ustalilo i pokazalo dobrim, te vrijednosti cijenimo, a prema novom smo otvoreni, iako se to novo tek treba dokazati kao dobro. To je u srži modernog hrvatskog i europskog konzervativizma. HDZ je stranka koja okuplja sve slojeve hrvatskog naroda i čiji se program temelji na domoljublju, načelima demokracije i kršćanske civilizacije te drugim vrijednostima koje su u tradiciji hrvatskog naroda. Isključujemo i osuđujemo svaki radikalizam, ekstremizam, ksenofobiju.

NACIONAL: Što jamči da se HDZ neće ponašati na način koji ga je početkom 2000. doveo do teškog poraza na parlamentarnim izborima? – Ponavljam da u stranci više nisu ljudi koji su svojim ponašanjem gotovo zasjenili sve velike postignute političke ciljeve koje je Hrvatska ostvarila s Tuđmanom i HDZ-om na čelu. Želimo vratiti povjerenje hrvatske javnosti u državne institucije i politiku. To je jedna od zadaća u kojoj ćemo biti beskompromisni. Naravno, ne mogu jamčiti da i u budućnosti neće biti ljudi koji možda neće odgovoriti svom pozivu ili svojoj dužnosti, ali ćemo upravo ovih zadnjih dana kampanje donijeti Kodeks ponašanja po kojem će se sankcionirati udaljavanjem s položajem i brisanjem iz članstva oni koji budu kršili zakone, taj Kodeks ili dobre običaje ponašanja, te svaka zloupotreba položaja ili nečasna radnja. Nas danas zanimaju izazovi novog vremena u Hrvatskoj i mi smo otvoreni prema tim izazovima. Ne zamaramo se prošlošću, ali iz nje učimo kako bismo eventualne slične zamke izbjegli u budućnosti.

NACIONAL: Mnogi smatraju da vi osobno i dio vaših suradnika zastupa jednu, a veći dio stranačkog članstva drugu politiku. Ili, preciznije rečeno, da se dio vodstva stranke u najvećoj mjeri reformirao, ali baza nije. – To nije istina. Vidjeli ste i na primjeru VIII. općeg sabora HDZ-a, ali i na svim saborima HDZ-a u izbornim jedinicama koje su okupile ukupno više od 40.000 ljudi, stranačkih izaslanika i aktivista, da je program koji sam iznio bezrezervno prihvaćen i prepoznat kao onaj koji je HDZ-u vratio vjerodostojnost u hrvatskoj javnosti. Vjerujte, kad bi se mjerilo, više imam potpore na terenu i u članstvu nego među nekim dosadašnjim saborskim zastupnicima. HDZ danas funkcionira kao odlučan tim, imamo jednu politiku i u tome nema kolebanja. Dakako, u formuliranju politike ima različitih, kadšto i suprotstavljenih gledišta, ali kad se dogovorimo o jednom stajalištu, zastupamo ga svi. Tako je u demokraciji, pa i u stranačkoj. HDZ nije samo najjača, nego i najstabilnija politička snaga.

NACIONAL: Vaši politički protivnici, pa i predsjednik SDP-a Ivica Račan, predbacuju vam da stvarate kult ličnosti? – Do takvih primjedaba nimalo ne držim. To, s jedne strane, pokazuje gubitnički mentalitet SDP-a, a s druge, potpuno nepoznavanje suvremenih političkih trendova u svijetu. Sve vodeće i pobjedničke stranke u suvremenoj svjetskoj politici u svojim su izbornim kampanjama u zadnjih petnaestak godina slijedile model personalizacije izborne kampanje. Drugim riječima, lider političke stranke ionako predstavlja, zastupa i odgovara za rad te stranke, pa je logično da se i najviše izlaže u političkom marketingu. Kad su laburisti na dvama zadnjim izborima pobjeđivali konzervativce u Britaniji, vodili su sličnu kampanju s Tonyjem Blairom. Isto je vrijedilo i u slučaju prošlogodišnjeg velikog njemačkog duela Gerharda Schrodera i Edmunda Stoibera, ili pak u španjolskom slučaju pobjede Jose Marije Aznara.

NACIONAL: Mnogi sumnjaju da će HDZ biti sposoban promijeniti stajališta u odnosu prema Sudu u Haagu, osigurati povratak izbjeglica i povrat njihove imovine. – Već sam više puta rekao da je HDZ za potpunu suradnju s Haagom, na temelju rezolucija VS UN-a, Ustavnog zakona o suradnji s Haaškim sudom i Statuta MKS-a. I tu ne ostavljamo prostora ni za kakve dvojbe. Logično je da suradnja uključuje i mogućnost sporenja oko onih točaka gdje vidimo pokušaj reinterpretacije povijesti, što je i predviđeno svim navedenim dokumentima. A što se tiče povratka izbjeglica i povrata njihove imovine, hrvatska se javnost sjeća da sam na VIII. općem saboru HDZ-a pozvao Srbe i sve druge građane Hrvatske da se vrate u svoje domove te još jednom zajamčio nepovredivost privatnog vlasništva. To sam ponovio i ovih dana u intervjuu jednoj od vodećih svjetskih agencija, francuskom AFP-u.

NACIONAL: Dok javnost ima razumijevanja za vašu odluku da se odreknete rigidnih članova svoje stranke, postavlja pitanje zašto ste se odrekli liberalnih članova stranke poput dvojice bivših premijera Nikice Valentića i Zlatka Mateše. – Ljudi koje ste nabrojili izvrsno su obnašali dužnosti koje im je stranka bila povjerila. Rekao sam Nikici i Zlatku i drugima koji nisu na listama za novi saziv Sabora da stranka na njih računa i da ćemo se s dužnim poštovanjem odnositi prema svakom bivšem visokom dužnosniku koji je na korist Hrvatske i njenih građana dobro obnašao svoju dužnost. HDZ neće zaboravljati nikoga od svojih bivših dužnosnika, a neke ćemo zamoliti da nam pomognu u rješavanju novih zadaća koje će se postavljati pred nas. Njihovo iskustvo nam treba i nećemo ga se odreći. Međutim, u ovih 13 godina stasao je novi naraštaj mlađih HDZ-ovih političara na kojima će sutra ostati budućnost stranke i Hrvatske i njima treba pružiti priliku. Zanimljivo je da me već tri godine novinari pitaju hoće li biti novih lica na stranačkim listama, a kad napunimo liste novim licima, svi pitaju gdje su stara. To je tako. Za mene ne vrijedi kriterij stari ili mladi političar, nego dobar ili loš političar.

NACIONAL: Predviđa li vaš gospodarski program radikalni odmak od dosadašnje ekonomske politike ili će se pak zasnivati na kontinuitetu? – Ono što je dobro ne treba mijenjati: stabilnost tečaja i cijena jedina je stvar koja je još uvijek prisutna i koja nas veže uz Europu. Međutim, poreznu politiku i politiku ekonomskih odnosa s inozemstvom iz protekle četiri godine ne treba nastavljati. Nesređene javne financije dovele su do gomilanja javnog duga, a stagnirajući izvoz i rast BDP-a temeljen na potrošnji a financiran iz inozemstva doveli su do enormnog porasta vanjskog duga. Te ćemo stvari mijenjati. Imamo razrađen precizan program smanjenja poreza i doprinosa, povećat ćemo zaposlenost i tako dovesti do rasta standarda. Porezna će reforma imati za cilj smanjivanje poreza i doprinosa na plaće i iz plaća, oporezivanje neefikasnosti i ekološkog zagađivanja te izjednačavanje položaja rada i kapitala, poticanje malog i srednjeg poduzetništva poreznom reformom, uklanjanjem administrativnih barijera i povezivanjem s velikim poduzećima, a smanjit ćemo broj dozvola i vrijeme njihova izdavanja. Također namjeravamo poticati izvoz ?kvantnim skokom?, pomicanjem za jednu fazu obrade, nametanjem viših standarda kvalitete, reformom HBOR-a koji bi trebao preuzeti ulogu EXIM banke, jačanjem kreditiranja izvoza te preuzimanjem uloge garancijske banke. Zaustavljanje rasta vanjskog duga želimo postići zamjenom za dio dionica u državnom portfelju te nove i povoljnije dugoročne obveznice plasirati na domaće tržite, kao i drugim mjerama. Potaknut ćemo formiranje “regionalnih stožera razvoja” uz Zagreb, Osijeku, Rijeci i Splitu u kojima bi se povezala sveučilišta i istraživački centri, lokalne vlasti i poduzeća, a time poticala na znanju temeljena proizvodnja. Imamo niz mjera u agraru, jer sam uvjeren da nepotrebno uvozimo hranu, samo smo je ove godine uvezli za oko milijardu i 200 milijuna američkih dolara.

NACIONAL: Zbog konsenzusa o temeljnim političkim pitanjima, neki tvrde da nema bitne razlike između SDP-a i HDZ-a. – Logično je da o ulasku u EU i NATO, velikim političkim pitanjima, postoji konsenzus. Podsjetit ću vas da je na naš prijedlog gotovo konsenzusom donesena Deklaracija o Domovinskom ratu, da je u Saboru na naš prijedlog konsenzusom donesena Rezolucija o ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Dobro je da se o velikim pitanjima hrvatske budućnosti slažu sve najvažnije političke snage u zemlji. Ali nije dobro kad se razilazimo oko pogleda na Domovinski rat i najnoviji dio hrvatske povijesti. Više puta apelirao sam da se prizna ključna i povijesna uloga dr. Franje Tuđmana u stvaranju hrvatske samostalnosti i hrvatske slobode 90-ih. Apelirao sam na to da se ne ponižavaju hrvatski branitelji jer su oni na svojim leđima iznijeli hrvatsku borbu za slobodu. Kojom bi to državom Račan ili bilo koja vlast upravljali da nije bilo hrvatskih branitelja? Apeliram na sve političke snage da postignemo konsenzus o potrebi demografske obnove, jer su statistički podaci porazni. Hrvatska izumire, više ljudi umire nego što se rađa. Za 30 godina, ako se nastavi ovaj trend, imat ćemo milijun stanovnika manje u Hrvatskoj. Apeliram na to da se hrvatsko iseljeništvo ne isključuje, nego uključuje u javni, politički, gospodarski i društveni život Hrvatske. Apeliram na to da se zaštite hrvatske obitelji, hrvatska mladež, da se stvore uvjeti da mladi svoju perspektivu traže u Hrvatskoj. Ima bitnih pitanja u kojima se suprotstavljamo lošoj i nezreloj politici SDP-a.

NACIONAL: Račan kaže da bi vaša pobjeda na izborima usporila ulazak Hrvatske u EU? – To bi moglo ući u leksikon političkih besmislica. U trenutku kad službeno razgovaram s aktualnim predsjednikom Europske unije, talijanskim premijerom Berlusconijem, i s budućim predsjednikom Europske unije, irskim premijerom Bertiejem Ahernom, koji od 1. siječnja 2004. preuzima predsjedanje EU-om, Račanove izjave padaju s Marsa. S obojicom sam razgovarao najprije o hrvatskim perspektivama za ulazak u punopravno članstvo EU te, naravno, o politici HDZ-a i od obojice dobio punu potporu. S Guntherom Verheugenom, povjerenikom EU za pitanja proširenja Unije, poznajem se odavno. Susretali smo se više puta i dijelimo stajalište da bi Hrvatska trebala što prije ući u EU. Posebno mi je drago što imam priliku reći u razgovoru za Nacional da je Verheugen za svog posjeta Zagrebu posebno razgovarao s HDZ-om. Budući da sam ja bio na predizbornoj kampanji u Dubrovniku, zastupali su me prof. dr. Miomir Žužul i mr. Božo Biškupić i izvijestili me da je razgovor bio uspješan. Prema tome, perspektive Hrvatske za ulazak u EU nakon pobjede HDZ-a poboljšat će se, a ne pogoršati.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika