11.05.2011. / 11:53

Autor: Nacional.hr

Pet šalica kave na dan smanjuje rizik od pojave raka dojke

U studiji je otkriveno da uživanje u kofeinu svaki dan može kod žena smanjiti rizik od pojave estrogen receptor negativnog tumora (ER-negative) na dojkama

IlustracijaIlustracijaPijenje kave svaki dan bi moglo zaštititi žene od tumora na dojkama, pokazalo je novo istraživanje švedskih znanstvenika, prenosi Express.co.uk.

U studiji je otkriveno da uživanje u kofeinu svaki dan može kod žena smanjiti rizik od pojave estrogen receptor negativnog tumora (ER-negative) na dojkama. Ova vrsta tumora na dojkama opasnija je od estrogen receptor pozitivnog tumora, koji se može tretirati nekim lijekovima, no kemoterapija je često ipak jedina opcija.

Stručnjaci sa švedskog Instituta Karolinska u Stockholmu su analizirali podatke o 6,000 žena koje su ušle u menopauzu i otkrili da visok dnevni unos kave pomaže u prevenciji pojave estrogen receptor negativnog tumora kod tih žena. Pet ili više šalica kave na dan, može pomoći u prevenciji razvoja ove opake bolesti.

Ipak, neke prijašnje studije su pokazale da kofein može povećati rizik pojave nekih drugih vrsta tumora pa znanstvenici smatraju da ipak ne treba ohrabrivati žene da piju više kave no što im je to običaj. Za prevenciju tumora, bolje je da se žene usmjere na održavanje zdrave težine, izbjegavanje alkohola i bavljenje nekom fizičkom aktivnošću, preporučuju znanstvenici.

Vezane vijesti

Kava smanjuje rizik od smrti

Kava smanjuje rizik od smrti

Starije osobe koje piju nekoliko šalica kave na dan manje su u opasnosti od smrti u idućih 14 godina, nego njihovi vršnjaci koji izbjegavaju kavu,… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 11.05.11. 13:40

pet 5 heheh


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika