12.05.2011. / 08:30

Autor: Hina

Obama došao u prednost nakon što je naredio smaknuće Osame

Istraživanje je pokazalo kako je popularnost američkog predsjednika nakon smaknuća Al-Kaidina vođe Osame bin Ladena značajno porasla, pa sada 45 posto Amerikanaca vjeruje da će on ponovno pobijediti na izborima 2010.

Američki predsjednik Barack Obama u velikoj je prednosti u odnosu na svoje potencijalne republikanske rivale u utrci za predsjedničke izbore 2012., no prema rezultatima istraživanja javnog mnijenja objavljenim u srijedu, što ga je za Reuters provela agencija Ipsos, ozbiljnu prepreku za aktualnog američkog predsjednika u predstojećoj utrci za drugi mandat u Bijeloj kući predstavljaju sumnje Amerikanaca oko načina na koji se uhvatio u koštac s ekonomskim pitanjima u zemlji.

Istraživanje je pokazalo kako je popularnost američkog predsjednika nakon smaknuća Al-Kaidina vođe Osame bin Ladena značajno porasla, pa sada 45 posto Amerikanaca vjeruje da će on ponovno pobijediti na izborima 2010., što je za 10 posto više u odnosu na istraživanje provedeno prije izbora u kongresu održanih u studenome prošle godine. Prema istraživanju, najozbiljniji Obamini republikanski protukandidati su bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee i bivši guverner države Massachusetts Mitt Romney, no Obamina prednost u odnosu na Huckabeeja je 51 prema 39 posto, a u odnosu na Romneya 51 posto (Obama) prema 38 posto.

U odnosu na prošli mjesec, Obama uživa popularnost 49 posto stanovnika, i bilježi porast za tri posto, što je, kako smatraju promatrači, skroman porast s obzirom na uspješno obavljenu operaciju smaknuća Bin Ladena. No Obama nije dobio na popularnosti kada je o ekonomskim pitanjima riječ, a to je ono što će vjerojatno značajno utjecati na njegovu potencijalnu ponovnu pobjedu 2012. Naime, samo 34 posto Amerikanaca odobrava način na koji se aktualni američki predsjednik uhvatio u koštac s ekonomskim problemima u zemlji, a to je, prema Ipsosovu istraživanju najniži postotak od siječnja 2009., otkad je došao u Bijelu kuću. U zemlji je i dalje velik broj nezaposlenih, što je za Obamu, smatraju promatrači, također velika prepreka. "Ekonomija i pitanje zaposlenja, odnosno nezaposlenosti, definitivno su najvažnija pitanja", rekla je Ipsosova zaposlenica Julia Clark. Istraživanje je provedeno od 5. do 9. svibnja, na 1.029 odraslih osoba.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika