12.05.2011. / 15:31

Autor: Hina

Cameron poziva libijske pobunjenike da otvore ured u Londonu

Za sastanka s vođom libijskih pobunjenika Mustafom Abdulom Džalilom britanski premijer David Cameron pozvao je Nacionalno prijelazno vijeće (NTC) da otvori stalan ured u Londonu i najavio jaču suradnju s pobunjenicima kojima je u četvrtak prešao još jedan libijski diplomat, javile su agencije.

David CameronDavid CameronZa sastanka s vođom libijskih pobunjenika Mustafom Abdulom Džalilom britanski premijer David Cameron pozvao je Nacionalno prijelazno vijeće (NTC) da otvori stalan ured u Londonu i najavio jaču suradnju s pobunjenicima kojima je u četvrtak prešao još jedan libijski diplomat, javile su agencije.

"Mogu najaviti niz mjera za jačanje naše suradnje s (Nacionalnim prijelaznim) Vijećem", rekao je Cameron novinarima u zajedničkoj izjavi u Londonu s Abdulom Džalilom s kojim se prvi put sastao.

"Vlada poziva Vijeće da otvori stalan ured ovdje u Londonu", rekao je Cameron, a agencija AFP dodaje da bi to bio prvi NTC-ov ured u Europi.

Sudionica zračnih napada NATO-a na Libiju, Britanija zadnjih tjedana jača potporu NTC-u, iako ga, za razliku od Francuske i Italije, nije priznala kao legitimnu vlast.

NTC "predstavlja budućnost Libije, a pukovnik (Moamer) Gadafi predstavlja prošlost", rekao je Cameron na konferenciji za novinare.

London "neće požaliti" te poteze, rekao je Abdul Džalil kazavši da je došao u London kako bi zahvalio britanskome narodu i vladi.

Cameron je najavio da će London pojačati diplomatsku prisutnost u Bengaziju, glavnome uporištu pobunjenika kamo će uputiti svog visokog predstavnika.

London će također isporučiti opremu za policiju u Bengaziju u vrijednosti od nekoliko milijuna eura.

Agencija Reuters prenijela je da je na stranu pobunjenika prebjegao još jedan visoki diplomat, ovog puta konzul iz Kaira koji je u četvrtak objavio priopćenje.

"U odgovoru na žrtve revolucije (...) podnosim ostavku i pridružujem se revoluciji 17. veljače", objavio je libijski konzul Faradž Aed al-Aribi.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika