12.05.2011. / 15:47

Autor: Miroslav Sušnik

Terraneova Terry pomaže svojoj braći

Tradicionalno puštanje oporavljenih morskih kornjača u more koje se od 2006. godine održava povodom Međunarodnog dana kornjača

Dana 20. svibnja 2011. s početkom u 18h ispred forta Verudela u Puli, održati će se već tradicionalno puštanje oporavljenih morskih kornjača u more koje se od 2006. godine održava povodom Međunarodnog dana kornjača.

Organizatori Terraneo festivala cijene rad dragih prijatelja iz Centra za oporavak morskih kornjača iz Pule, a i zaštitni znak festivala je upravo glavata želva Terry.

Program puštanja oporavljenih morskih kornjača u more:

18:10h - 18:30h Državni zavod za zaštitu prirode predstaviti će Protokol za dojavu i djelovanje u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja (morski sisavci, morske kornjače i hrskavične ribe) te će dijeliti edukativne letke i naljepnice.

18:30h - 19:30h Barske, kopnene i morske vrste kornjača biti će predstavljene na 3 lokacije unutar akvarija. Edukatori akvarija upoznati će posjetitelje o njihovom staništu, načinu života te prijetnjama koje doživljavaju.

19:30h Zajednički odlazak do plaže kod svjetionika "Rt Verudica" na kojoj slijedi puštanje oporavljenih morskih kornjača u more.

Posebni gosti su djeca iz vrtića "Moj dan" iz Pule koji su usvajanjem kornjače Munje dali potporu radu Centru za oporavak morskih kornjača na očuvanju populacije glavatih želvi u Jadranskom moru kao i obitelj Jagić iz N.P. Telaščica s Dugog otoka koji su pronašli i dopremili kornjaču Munja k nama na oporavak.

Morske kornjače ubrajaju se među najugroženije organizme svijeta, stoga su zaštićene brojnim nacionalnim i međunarodnim propisima. Na temelju Zakona o zaštiti prirode (NN 30/94 i NN 7/06) i odredbama Pravilnika o zaštiti pojedinih vrsta gmazova (Reptilia) (NN 47/95), u Hrvatskoj su zaštićene od 1995. godine. Iako su strogo zaštićene, njihove populacije su i dalje u opadanju kako u svijetu tako i kod nas. Zbog toga i sve šireg utjecaja čovjeka na more pokazalo se neophodnim osnovati centre koji se brinu o tim životinjama do njihovog ozdravljenja.

U Hrvatskoj je prvi i jedini Centar za oporavak morskih kornjača osnovan 2006. godine. Djeluje unutar "Aquariuma Pula" i udruge "Morskog obrazovnog centra Pula". Iako su se morske kornjače u sklopu Aquariuma Pula zbrinjavale još od 2002. godine, odlukom Ministarstva kulture RH od ožujka 2006. godine, kojom su Morskom obrazovnom centru Pula povjereni poslovi skrbi i držanja morskih kornjača s ciljem njihova povratka u prirodu započelo je punopravno djelovanje Centra za oporavak morskih kornjača. Danas su u Centru osigurani odgovarajući uvjeti za prihvat i skrb morskih kornjača različitih veličina. Osoblje Centra stručno se usavršava diljem Sredozemlja. Vodi se baza podataka o svim pristiglim kornjačama.

Aktivnosti Centra odnose se i na obilježavanje kornjača na terenu, edukaciju lokalnog stanovništva, osobito ribara, koji se s njima najčešće i susreću. morski centar Svaka oporavljena kornjača dobiva svoje mjesto na panou Centra. Njihove slike i podaci svjedoče o radu Centra i podsjećaju nas i Vas, dragi posjetitelju, na životnu snagu ovih umiljatih bića, koja im je omogućila da opstanu od doba dinosaura do današnjeg dana.

Vezane vijesti

La Roux predvodi nove izvođače Terraneo festivala

La Roux predvodi nove izvođače Terraneo festivala

Terraneo tim se trenutno zabavlja kreiranjem najboljeg glazbenog programa koji će se održavati punih pet dana na Jadranu uz zasad trinaest podjednako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika